Fala upałów wydaje się nie kończyć, dlatego trzymam się raczej chłodnych i lekkich propozycji. Dziś mam dla Was przepis na deser, który jest nie tylko pyszny, ale i zawiera niewiele cukru. Zwiększona proporcja biała i tłuszczu w stosunku do węglowodanów sprawi, że na długo najecie się nawet małym kawałkiem. Są tu jacyś amatorzy kokosa? Dziś pora na sernik kokosowy.
Składniki:
Ciasto
200 g mąki kokosowej
100 g cukru kokosowego
50 g oleju kokosowego
6 małych lub 4 duże jajka
Masa
1 kg twarogu sernikowego (mielonego)
30 g cukru kokosowego
10 małych lub 6 dużych jajek
2 łyżki odżywki białkowej
Galaretka, owoce do dekoracji
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta.
2. Wykładamy ciastem foremkę tortową (okrągłą o średnicy ok. 23 cm) - zarówno spód jak i boki.
3. Składniki na masę wrzucamy do miski i przy pomocy robota lub miksera mieszamy wszystko aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Wylewany masę na ciasto.
5. Pieczemy w temperaturze 180*C przez około godzinę.
6. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, układamy na wierzchu ulubione owoce (ja tym razem wybrałam winogrona).
7. Przygotowujemy galaretkę owocową wg przepisu na opakowaniu, lecz z użyciem połowy wody. Wylewamy galaretkę na owoce. Wstawiamy ciasto do lodówki.
8. Podajemy, gdy galaretka stężeje.
Smacznego!
Wolicie tradycyjne ciasta, czy takie fit-eksperymenty?
Po więcej codziennych inspiracji zapraszam na Facebook'a i Instagrama.