Gdy nie masz pomysłu na nowe przekąski, warto szukać inspiracji wszędzie. Ten przepis na ciasteczka z amarantusa podłapałam w czasie warsztatów dietetycznych. Ciasteczka wychodzą pyszne i są naprawdę proste w przygotowaniu. Zresztą spróbujcie sami!
Do przygotowania całej blachy ciastek potrzebowałam:
szklanka amarantusa (ekspandowanego)
2 banany
100g wiórków kokosowych lub żurawiny suszonej
łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Rozgniatamy banany widelcem. Dodajemy amarantus oraz olej kokosowy.
2. W zależności od wybranych przez nas dodatków dodajemy wiórki kokosowe lub żurawinę (lub i to i to). Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Formujemy małe placuszki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C.
Gotowe!