Dziś mam dla Was coś bardzo smacznego i zdrowego. Kulki z amarantusem, awokado i masłem orzechowym. Przygotujecie je w chwilę i będziecie mieli gotową i wartościową przekąskę. Myślę, że nadają się również idealnie jako deser dla dzieci.
O zaletach amarantusa pisałam już nie raz, nie dwa. Od lat jestem w nim szaleńczo zakochana. Nie tylko za wartości odżywcze ale także za to, że jest tolerowany przez bezglutenowców. Jednakże popping z amarantusa zawsze wydawał mi się mało interesujący, głównie ze względu na swoją "puchatą" strukturę. Kojarzył mi się trochę z dmuchanym ryżem - smakiem dzieciństwa. Postanowiłam dać mu drugą szansę i podkręcić nieco, tak aby z przeciętnego stał się wyjątkowym. Z ręką na sercu mogę stwierdzić, że plan się powiódł, bo kuleczki zdrowia wyszły przepyszne.Bardzo Wam polecam
A dla przypomnienia podaję pozostałe przepisy na dania z amarantusem:
Kulki zdrowia z amarantusem i awokado:
- 200 gramów poppingu z amarantusa
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 czubata łyżka miodu
- 0,5 dojrzałego awokado
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Awokado wydrążyć i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać pozostałe składniki. Miksować kilka chwil aż masa się sklei i będzie można z niej swobodnie formować kulki dłonią. Przygotowywać kuli wielkości wiśni. Schłodzić w lodówce by lekko stwardniały.
Smacznego!