Pieczenie chleba w domu wcale nie jest takie trudne, jakie mogłoby się wydawać.
TUTAJ znajdziecie przepis na chleb wysokobłonnikowy. Dziś z kolei mam dla Was bardzo prosty przepis na chleb bez glutenu.
Do przygotowania potrzebowałam:
400g (masa suchej) kaszy gryczanej białej - niepalonej
ulubione ziarna i dodatki - ja wybrałam siemię lniane i słonecznik (po garści)
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą i zostawiamy pod przykryciem na jedną lub dwie doby. Jeśli wchłonie całość wody, dolewamy jej na bieżąco tak, aby stale mogła ją wchłaniać.
2. Gdy kasza już napęcznieje, odlewamy nadmiar wody, dodajemy sól i dodatki, a następnie całość blendujemy.
3. Przelewamy masę do formy keksówki i pieczemy w temperaturze 180*C aż skórka z wierzchu będzie zrumieniona i zacznie delikatnie pękać, czyli około 55-60 minut.
Gotowe!
Chleb ma delikatny posmak kaszy gryczanej, ale jest bardzo sycący i zwarty.