Musli z białej kaszy gryczanej, z masłem orzechowym i bananami to jedno z tych śniadań, co się robię prawie same. Wystarczy tylko wieczorem namoczyć kaszę gryczana niepaloną, by rano mieć smaczny, pożywny i zdrowy posiłek bez gotowania. To też bardzo dobra opcja na zabranie tego śniadania do pracy – wystarczy zrobić go w słoiku.To śniadanie jest bez glutenu i bez dodatku cukru.
Kaszy możecie namoczyć więcej, by w kolejnych dniach przygotować na jej bazie :
Składniki (na 2 porcje):
- 60g białej kaszy gryczanej (prażona się do tego nie nadaje)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200ml ciepłej wody
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki masła orzechowego (bez soli i bez cukru)
- pół banana
- 2 łyżki preparowanej gryki
- kilka orzechów (migdały, laskowe, włoskie)
- 2 świeże daktyle
- syrop z daktyli do smaku (taki, aby w składzie były tylko daktyle i woda)
Sposób przygotowania:
- Wieczorem zalej kaszę gryczaną niepaloną (białą) ciepłą wodą, dodaj sok z cytryny. Przykryj naczynie ściereczka, gazą lub ręcznikiem papierowym.
- Rano przepłucz kilkakrotnie kaszę na sitku, aż przestanie się pienić. Odsącz.
- Rano namocz ciepłą wodą orzechy na 10-15 minut.
- Banana pokrój w plasterki.
- W słoiku (lub szklance) układaj warstwami: część jogurtu, część kaszy (tak, bez gotowania!), część jogurtu, część kaszy, banan, łyżka masła orzechowego, łyżka preparowanej gryki. na wierzch ułóż daktyle i orzechy. Całość polej syropem z daktyli (dałam niedużo)