Pogoda w ostatnich dniach nastraja do zakopania się pod kocem, dlatego przygotowałam lekkie ciasto idealne zarówno na chłodne popołudnie przy kawie, jak i na deser w ciepły dzień w plenerze. Oczywiście ciasto jest w wersji o obniżonej zawartości cukru, a dodatkowo nie zawiera glutenu.
Do przygotowania potrzebowałam:
warstwa czekoladowa:
2 puszki fasoli
2 banany
200g ksylitolu
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki oleju
warstwa waniliowa:
500g twarogu sernikowego (mielonego)
4 łyżki ksylitolu
łyżeczka mielonej wanilii
czubatą łyżkę żelatyny (lub dwie płaskie)
Przygotowanie:
1. Składniki wartwy czekoladowej wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę.
2. Przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 55 minut.
3. Po upieczeniu ciasto studzimy.
4. Żelatynę rozpuszczamy z niewielkiej ilości gorącej wody i łączymy z pozostałymi składnikami warstwy waniliowej.
5. Przelewamy warstwę waniliową na przestudzone ciasto i wkładamy całość do lodówki.
6. Gdy masa stężeje ciasto jest gotowe do podania!
Smacznego!
Po więcej inspiracji w kuchni i nie tylko zapraszam Was na Facebook'a TUTAJ oraz Instagrama TUTAJ.