To danie może być zarówno przekąską jak i daniem głównym,
wystarczy tylko zwiększyć ilość składników na talerzu.
Panierka, którą przedstawiam jest bardzo prosta do wykonania po warunkiem,
że nie ma się uczulenia na któryś ze składników.
Składniki:
dwie piersi kurze
sól
3 jajka
3 łyżeczki wiórek kokosowych
tłuszcz do smażenia
ulubione przyprawy (u mnie): kurkuma i kozieradka po jednej łyżeczce
Wykonanie:
Z każdej piersi odcinam polędwiczkę i przecinam wzdłuż na dwa kotlety.
Dzięki temu zabiegowi z jednej piersi otrzymuję trzy kotlety różnej wielkości i grubości.
Zaoszczędzam sobie również rozbijania tłuczkiem.
Mięso oprószam solą, odstawiam na kilka minut do przegryzienia.
Do miski wbijam jajka, dodaję przyprawy i wiórki kokosowe, porządnie roztrzepuję widelcem.
Rozgrzewam patelnię z tłuszczem, zmniejszam gaz na maksa.
Kotlety moczę w jajku, układam na patelni i smażę na złoto z każdej strony.
Podaję z sałatą: sałata lodowa, awokado, kolendra, polaną oliwą,
octem jabłkowym, oprószoną solą i pieprzem.
Gotowe:)))