Zawsze, kiedy brakuje mi pomysłu na szybki obiad, staram się przygotować coś nieskomplikowanego, dlatego najczęściej wybór pada na zupę. Zazwyczaj jest to moja ulubiona zupa warzywna z dużą ilością brokułów, kukurydzy, ziemniaków i koperku, jednak nawet największemu wielbicielowi tej zupy przyda się czasem mała odmiana. Kremowa zupa z marchwi, którą dzisiaj proponuję na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią połączenie słodkiej marchwi z orzeźwiającym sokiem z pomarańczy. Jeśli ktoś preferuje bardziej wyraziste smaki może dodać więcej pieprzu, który zrównoważy słodycz marchewek. Żeby zupa była bardziej sycąca można dodatkowo posypać ją grzankami. Polecam.
Składniki:- litr bulionu warzywnego
- 700 g marchwi
- 100 g pora
- 1 średni ziemniak
- pół łyżeczki sproszkowanego mango
- 3 łyżki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
- do podania: posiekana natka pietruszki, łyżeczka drobno pokrojonej skórki z pomarańczy, śmietana
Wykonanie:- Obrane i umyte warzywa pokroić w grubą kostkę.
- Do garnka wlać bulion, dodać warzywa, sproszkowane mango, sok pomarańczowy i doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień. Przyprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Całość zmiksować na gładki krem po czym ponownie zagotować, doprawić do smaku.
- Zupę posypać natką pietruszki i skórką pomararańczową, ewentualnie udekorować kleksem ze śmietany.