Pora przywrócić blog do życia po marazmie jaki tutaj ostatnio zapanował. Na rozruszanie proponuję pierogi z ricotta i szpinakiem.
Ciasto na pierogi kto jakie lubi lub kto jakie umie.
farsz:
200 g ricotty
3 garście świeżego szpinaku
1/2 małej cebuli
sól, pieprz do smaku
ponadto:
1 łyżka oliwy/oleju
masło
Szpinak sparzyć gorącą wodą, odcedzić, wycisnąć w dłoniach nadmiar wody, drobno poszatkować,
Cebulę drobno posiekać, wrzucić ją łącznie ze szpinakiem na patelnie na rozgrzana oliwę
Smażyć do miękkości czyli niezbyt długo, tak około 1 min ja to robiłam.
W dowolnym naczyniu wymieszać ricottę ze szpinakiem i cebulą doprawić solą i pieprzem.
Dalej postępować jak ze zwykłymi pierogami.
Podawać lekko okraszone masłem i parmezanem u mnie bez parmezanu;)