Zupa kalafiorowa
2015-08-31 17:02:18
Przepis na dobrą letnia zupa, którą możemy jeść przez cały rok, to zupa kalafiorowa. Przepis na tę białą, pyszną, odżywczą zupę szybko zapada w pamięć, ponieważ wykonuje się ją według prostego schematu. Nie oznacza to jednak, że smakuje tak samo jak inne. Oto mój przepis na tę dobrą zupę.
Czas gotowania
1 hr 20 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
- 1 średni kalafior
- 1 udko kurczaka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 100g ciemnego makaronu ( opcjonalnie)
- 3 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora ( zielona część)
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę, seler i cebulę w małą kostkę natomiast ziemniaki w odrobinę większą. Kalafior dzielimy na różyczki.
- Zalać udko wodą ( około 1,5l). Gotujemy i usuwamy szumowiny.Dadajemy czosnek ziele angielskie i liść laurowy.
- Następnie dodajemy włoszczyznę i gotować do miękkości.Po około 10 min wrzucamy ziemniaki, a po następnych 10 kalafiora.
- Czas na dodanie śmietany. Wcześniej trzeba zupę zahartować. W tym celu do osobnego naczynia odlewamyj odrobinę zupy i mieszamy ją ze śmietaną, następnie z powrotem wlewamy całość do garnka i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek.
- Można ją podawać również z makaronem. Przepis na nią jest uniwersalny. W ten sam bowiem sposób możeemy wykonać też zupę ogórkową czy pomidorową.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/