Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
kuchnia pod wulkanem
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
27
Kategorie
39
Rollè di coniglio al forno, czyli pieczona rolada z krolika
Krolik. Czy w polskich domach jest czesto podawanym daniem? Chyba nie. Czesc osob nie je krolika ze wzgledow emocjonalnych. Kojarzy sie im ze zwierzeciem domowym, tak jak kot czy pies. Inni nie maja zupelnie pomyslu na to jak go ugotowac czy upiec. Ja ...
kuchnia pod wulkanem
Patate (ziemniaki)
,
Secondi di carne (miesne drugie dania)
,
Coniglio (krolik)
,
Piselli (groszek zielony)
Beijinho - palline di latte condensato al cocco (Brasile), czyli kokosowe kulki z mleka kondensowanego
Ostatnio moj maluch jest zapraszany na przyjecia urodzinowe. Nie. Nie takie zwyczajnew domu, z tortem. To cale przyjecia urzadzane w specjalnie przygotowanych salach. Spytacie jaki to koszt? 180 €. Moim skromnym zdaniem, to male przegiecie. Wydaw...
kuchnia pod wulkanem
Dolci e torte (ciasta i desery)
,
Cucina internazionale (dania z roznych stron swiata)
Liquore crema al cioccolato (cacao), czyli kremowy likier kakaowy
Likier kakaowy, jest jednym z najczesciej robionych likierow, w neapolitanskich domach. Prym wioda cytrynowe: limoncello i crema di limoncello. Likier jest kremowy iniezbyt mocny. Produkcja zajmuje doslownie chwile i likier jest po wytworzeniu go...
kuchnia pod wulkanem
Cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu)
,
Liquori e bevande (likiery i nalewki)
Saltimbocca, czyli buleczki drozdzowo- ziemniaczane ze "slonym" nadzieniem
Dzis chcialabym podzielic sie przepisem na mieciutkie buleczki z nadzieniem z wedlin i sera - Saltimbocca. Przepis mam od zony szwagra. Nie wiem skad ona go posiada, ale robilabuleczki juz jakies 30 lat temu, o czym z rozrzewnieniemwspomina...
kuchnia pod wulkanem
Cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu)
,
Patate (ziemniaki)
,
Rustici (slone wypieki)
,
Pane e panini (chleb i buleczki)
Pasta e cavolo (cavolfiore), czyli makaron z kalafiorem po neapolitansku
Makaron z kalafiorem to proste i tradycyjne danie neapolitanskiej kuchni codziennej. Tej z serii: tanio, szybko, pozywnie i smacznie. Podobne dania, wczesniej publikowane, ktore bazuja na tej samej metodzie przygotowaniato: makaron z cukinia, mak...
kuchnia pod wulkanem
Cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu)
,
Primi (pierwsze dania)
,
Canzone napoletana (muzyka i piesni neapolitanskie)
,
Cavolfiore (kalafior)
Migliaccio, czyli neapolitanski sernik z ricotty i kaszy manny
Migliaccio to ciasto, ktore w Neapolu przygotowuje sie w okresie karnawalu. Szczegolnie na ostatni jego dzien wtorek (przed sroda popielcowa), ktory nazywany jest martedi grasso - tlusty wtorek. Innym karnawalowym smakolykiem sa chiacchiere - faworki, ...
kuchnia pod wulkanem
Cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu)
,
Dolci e torte (ciasta i desery)
,
Campania
,
Ricotta
,
Semolino (kasza manna)
Pan brioche dolce senza impasto, czyli placek drozdzowy z kruszonka (bez zagniatania)
Szukajac w sieci przepisu na babe ponczowa, znalazlam przepis na placek drozdzowy bez zagniatania - drozdzowke "dla lenia". Zaciekawil mnie fakt, zenie trzeba tego ciasta wyrabiac a jedynie skladniki wymieszac i czekac, az drozdze zaczna dzialac....
kuchnia pod wulkanem
Dolci e torte (ciasta i desery)
,
Cucina polacca (kuchnia polska)
Frittelle di patate, czyli polskie placki ziemniaczane
Najczesciej gotuje po neapolitansku, ale czasem przyrzadzam idania, ktorejadalam wdomu rodzinnym. Dlaczego tylko czasem? Brakuje mi bowiemniezbednychskladnikow inie zawsze wszystko mojej wloskiej rodzinie smakuje. Pr...
kuchnia pod wulkanem
Patate (ziemniaki)
,
Cucina polacca (kuchnia polska)
Pasta e zucchine alla napoletana, czyli makaron z cukinia po neapolitansku
Pasta e zucchine - makaron z cukinia to danie kuchni neapolitanskiej, codzienne i proste. Jedno z najpopularniejszych obok pasta e patate - makaron z ziemniakami, pasta e cavolo - makaron z kalafiorem, riso e verza - ryz z kapusta wloska, pasta e zucca...
kuchnia pod wulkanem
Cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu)
,
Primi (pierwsze dania)
,
Zucchine (cukinia)
Broccoli di Natale all'insalata, czyli neapolitanska, wigilijna salatka z brokulowych lisci
O wigilijnych zwyczajach neapolitanskich juz pisalam w poscie o neapolitanskiej, wigilijnej salatce z kalafiora- insalata di rinforzo. Podczas wigilijnej kolacji, ktora jada sie okolo 20 tej, jako contorno (warzywny dodatek),oprocz salatki ...
kuchnia pod wulkanem
Cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu)
,
Contorno (dodatki z jarzyn)
,
Broccoli (brokuly)
Pasta e ceci, czyli makaron z ciecierzyca
Makaron z ciecierzyca to danie na zwyczajny, codzienny obiad. Przynajmniej w neapolitanskim domu. Naprawde nic niewyszukanego i przygotowanie jest zupelnie proste podobnie jak pasta e fagioli - makaron z fasola lub pasta e lenticchie - makaron z soczew...
kuchnia pod wulkanem
Cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu)
,
Primi (pierwsze dania)
,
Canzone napoletana (muzyka i piesni neapolitanskie)
,
Ceci (ciecierzyca)
←
Poprzednia
1
2