Pisałam już nieraz na blogu, że na warsztatach w moim rodzinnym województwie kujawsko-pomorskim uczyłam się przyrządzać gęsi tak, by wykorzystać każdą część cennego ptaka, który do tanich nie należy. W ten sposób półgęsek peklowany czy pieczony w niski...
Rozmawiałyśmy przez telefon i powiedziała mi, że ,cierpi na listopad’. Potwierdziłam, że i ja, nie rozwodząc zbytnio na ten trudny temat Powiedziałam , że mam swoje sposoby na listopadowy klimat. I od razu wpadłyśmy na pomysł, że m...
20 km od Bratysławy, u stóp Małych Karpat leży niewielkie miasteczko Slovensky Grob. Na pierwszy rzut oka wygląda jak wiele innych miasteczek na Małokarpackim Szlaku Winnym. Jest tu kilka ciekawych winnych piwniczek ze znakomitym winem, ale to nie wino...
W ubiegłym tygodniu miałam przyjemność spróbować gęsiny w wykonaniu Marcina Michalskiego, szefa kuchni restauracji Pastela w blogersko- dziennikarskim towarzystwie. Gęsi , które jada się w Pasteli , nie tylko w tym sezonie pochodzą z moich rodzinnych K...
Jak obiecałam tak zrobiłam. Dzisiaj smaczna część mojej przygody z pokazem kulinarnym jaki miałam zaszczyt poprowadzić w Gdańsku na jarmarku Świętego Marcina, o którym pisałam TUTAJ.Firma Magnetic Groupzaprosiła mnie do współpracy i poprowadzenia...
Kuchnia Ilony / przepisy, porady kulinarne, fotografia i filmy kulinarne
Zawsze sądziłem, że metoda gotowania typu sous vide (wym. fr. su vid produkt zapakowany próżniowo gotowany w niskiej temperaturze) nie jest osiągalna w domowych warunkach. Nie byłbym jednak sobą, jeśli...
Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada co, mam nadzieję, oznacza na stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemnia...