Śliwki we wrześniu są najsmaczniejsze, bo jeszcze jest w nich pełno słońca i letniego ciepła. Mienią się głębokim fioletem w ostatnich ciepłych promieniach i ogłaszają koniec lata Napełniłam śliwkowymi owocami cały kosz, aby sięgać po nie...
Obiad z tego co zostało. Trochę kurek w lodówce, karczochy w koszyku i reszta kaszy w torebce. Można nakarmić się tym pysznie nic nie marnując. I zjeść obiad w ogrodzie. Jeszcze można, bo chyba jesień zagląda coraz śmielej Korzystam więc ...
Lato zwolniło, wycofało się nieco z ciepła i słonecznych kąpieli. Przygasły kolory kwiatów i barwy nieba. Już się nie chłodzimy i niektórzy nie mają powodów do narzekania na upały Dzięki pięknemu latu mamy przynajmniej piękne zbiory i p...
Tarte flambée pyszny podpłomyk, nazywany często francuską pizzą. Cieniutki, o chrupiącym spodzie, obłożony krążkami cebuli, z kawałkami bekonu po francusku lardons, créme fraîche, a często jeszcze serem wtedy to...
Dopiero kiedy ulepię pierogi, czuję, że złożyłam hołd żółtej kurce! Ten delikatny i lekki grzyb jest moim ulubionym. Smakuje letnim lasem i słońcem. Niepozorny a jednak wytworny. Bo imponuje mi, kiedy tak stoi w leśnym runie na swojej subtelnej ...
Z dala od zgiełku miasta Jadę do Teresy na Warmię! powiedziałam J. po rozmowie telefonicznej z Teresą. I pojechałam zapakowawszy w walizkę wakacyjne ubrania i aparat fotograficzny. Kaszuny to wieś zakopana wśr...
Tegoroczne lato to wyjątkowy, cudowny czas! Jeszcze nigdy nie było takiej obfitości owoców i warzyw w jednym momencie. Wszystko wybuchło ciesząc się ciepłem i słońcem. Uwielbiam taką obfitość, która pozwala wybierać i cieszyć się jednocześnie ca...
Drogie i Drodzy! Dostałam już kilka zapytań od stałych fanek naszej Piekarni:- Czy Piekarnia pracuje w sierpniu? Co upieczemy w sierpniowej Piekarni? Kiedy pieczemy? Spieszę więc z kolejną odsłoną naszego wspólnego wypiekania! W ...
Ona i On latem jadają mało mięsa. Preferują obfitość warzyw i owoców, która trwa tylko krótki sezon i odchodzi na długi rokOna i On wybierają teraz więcej ryb i wszelakich morskich owoców. A jeżeli mięso to lekkie i mało kaloryczne. Króli...
Uwielbiam lato za wszystko! Nie przeszkadza mi upał, ani wiecznie świecące słońce. Nie narzekam na skwar, tylko cieszę się każdym dniem. Wiem, że to kiedyś przeminie i nastanie ciemność i chłód I będę tęsknić całym swym jestestwem za late...
Granola , niby nic nadzwyczajnego, płatki owsiane, ziarna, pestki, suszone owoce, orzechy. Wszystko to jest dostępne na wyciągnięcie ręki w każdej szerokości geograficznej. Skąd więc taka kariera i miano najmodniejszego śniadania świata? ...
Ten przepis kuchni włoskiej jest parafrazą pysznego dania cukinii zapiekanej z boskim Parmezanem! Uwielbiam tę recepturę niezwykle prostą w wykonaniu, jak i łatwą w zdobyciu składników. Letniej cukinii i fasolki mamy w bród, a do...
Drogie, nasze doroczne spotkanie dawno za nami, ale we mnie ciągle są Wasze słowa, śmiechy, rozmowy od rana do nocy Spacery w poszukiwaniu czapli nad stawem. Wycieczki do miasteczka. Gong wyznaczający nasze posiłki. Świece na tarasie. Kie...
()Przez ciemne mieszkanie na pierwszym piętrze kamienicy w rynku przechodziło co dzień na wskroś całe wielkie lato: cisza drgających słojów powietrznych, kwadraty blasku, śniące żarliwy swój sen na podłodze; melodia katarynki, dobyta z na...
Tę i inne letnie sałatki traktuję obiadowo. Wystarczają mi za cały posiłek, kiedy za oknem upał, a głód pojawia się rzadko. Zawsze staram się komponować je tak, żeby były w nich niebanalne składniki i ciekawe smaki. W tej mamy pieczone młode bur...
Fasolka szparagowa moje ulubione letnie warzywo. W dzieciństwie nie mogłam się doczekać, kiedy będzie ugotowana. Zawsze mi się wydawało, że gotuje się za długoJadam pasjami. Od pierwszego zjedzenia łączyło nas o wiele więcej, niż ...