Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchennymi drzwiami
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
434
Kategorie
279
Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…
Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami ok. 40 pierogów ciasto 300 g mąki orkiszowej bio 200 ml ciepłej wody szczypta soli morskiej farsz 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 łyżka ghee 1 średnia cebula 1 łyżeczka listków tymianku świeżo z...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Grzyby
,
Pierogi
,
Kapusta
,
Ghee
Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..
Rosół to skomplikowana kombinacja mięsa, warzyw i przypraw mawiała moja babcia. Z byle czego dobrego rosołu nie ugotujesz! Zrozumiałam to jak tylko podrosłam, bo widziałam zabiegi wokół rosołu. Wybieranie odpowiedniego drobiu, mięs, świe...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Zupy
,
Dynia
,
Gęś
,
Zero Waste
Kasztanowo czekoladowe moelleux. Francuskie ciasto dla Niej i dla Niego
Pewnie już zauważyliście, że w okresie chłodów i szarości mam słabość do czekoladowych ciastPodnoszą mnie na duchu i prowadzą dziarskim krokiem ku jaśniejszej stronie roku. Mają niewątpliwie taką moc, która pozwala mi się trzymać w ryzach...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Dla Niej i dla Niego
,
Czekolada
,
Kasztany
Zaproszenie do listopadowej Piekarni!
Mili, listopadowy czas pełen melancholii i oczekiwania na najważniejsze święta w roku ma też swoje prawa! Myślałam, jak uczcić ten miesiąc w naszej PiekarniJaki wybrać przepis I jak zwykle życie podsunęło mi pomysł bardzo szybko. N...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Smak lepszego życia
Gęsie uda pieczone z sokiem jabłkowym i szarą renetą. Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę!
Taki listopad lubię!I w takiej odsłonie może on trwać do wiosny. U mnie kwitną jeszcze pelargonie i róże. Hortensja też dzielnie trzyma swoje kwiaty. A trawa jest mocno zielona. Listopad lubię też za gęsinę, poznańskie rogale i miłe spotk...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Jabłka
,
Gęś
,
święty Marcin
Zupa z pasternakiem i boczniakami. Dla Niej i dla Niego
Dzisiaj słonecznie, ciepło iurodzinowo! Listopad postarał się pokazać swoje najlepsze strony. Pomalował niebo na niebiesko, liście na czerwono i złoto. Sięgnął po zapasy ciepła i odsunął perspektywę chandry. J. stwierdził, że taka ...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Zioła
,
Grzyby
,
Dla Niej i dla Niego
,
Pasternak
,
Boczniaki
Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad!
Dekadencki listopadOd dwóch dni snuje się mgłami, mżawką i krótkim dniem Wynagrodzeniem jest długi weekend pełen atrakcji, spotkań i pysznego jedzenia. W sumie listopad jest raz w roku i jeżeli nie zwrócimy na niego zbytniej uwagi,...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
śliwki
,
Czekolada
,
Zdrowie i uroda
Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
Pielmieni to specjał kuchni syberyjskiej. W dawnych czasach robiono ich tam ogromne ilości jako zapasy na zimę. Pierożki zamrażano i wyjmowano do jedzenia na każdą okazję. Skąd nazwa pielmienie, pielmieni? Z ugrofińskiego piel oznacza u...
Kuchennymi drzwiami
Pierogi
,
Kuchnia rosyjska
,
Pielmieni
Kapusta pekińska kiszona w solance. Kto kisi nie błądzi!
Słoje ze swoimi kiszonkami gromadzę na kuchennym parapecie jak kolekcję. Różne kolory, różne warzywa, podobne zapachy. Doglądam wszystkie z dużą uwagą i obserwuję ciekawe procesy, które dzieją się w w każdym ze szklanych światów. Codziennie wyja...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
W słoiku
,
Kapusta
,
Kiszone
,
Zdrowie i uroda
Łyk energii na jesień!
Od 15 do 30 minut – tyle wystarczy by świeże soki i ich wartościowe składniki zostały wchłonięte przez organizm. To cenna informacja dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich plan dnia jest bardzo napięty. Nie trzeba poświęcać wiele cza...
Kuchennymi drzwiami
Zdrowie i uroda
Chleb marchwiowy na zakwasie. Październikowa Piekarnia
Niebo ma nieoczywiste barwySzare, stalowe, bure Mżawka oplata świat zimną wilgocią. Piję kawę za kawą. Zastanawiam się dlaczego jesień nie może być cały czas pogodna i słoneczna. Co to jej szkodzi!? Po co epatować smutkiem i ponuro...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Na zakwasie
,
Marchew
Festiwal Wódki i Zakąski. II edycja!
II Festiwal Wódki i Zakąski stał się już kultowym wydarzeniem, które na stałe wpisało się w kalendarz kulinarno-kulturalnych wydarzeń Warszawy. W dniach 19-20 października 2018 r. kilka tysięcy gości odwiedziło Festiwal Wódki i Zakąski w Reducie...
Kuchennymi drzwiami
Zero Waste
,
Alkohole
Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M
Bulwy topinamburu ( karczoch jerozolimski, słonecznik bulwiasty) są słodkie, lekko czosnkowe, trochę grzybowe. Te bulwy rosnące dziko na polach i blisko przydomowych ogródków są jadalne. Przywędrowały do Europy z Ameryki Północnej i stały...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Zioła
,
Sezonowość od A do M
,
Czosnek
,
Topinambur
Ciasto dyniowe z wanilią, imbirem i pomarańczą. Na jesienne zawieruchy…
Jesień pokazuje swoje najgorsze obliczeWieje, pada, niesie chłodem. Zamoczyło wszystkie kolorowe liście, zamiotło je hen daleko, wygoniło ptaki z ogrodu. York kuli się i zakopuje w koc, wiatr wdziera się siłą w każdą szczelinę. Skarpetki ...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Cytrusy
,
Dynia
Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!
Wczoraj J. zauważył, że ostatnio często wracam do kuchni z dzieciństwaNiedawno podałam mój ulubiony kisiel z pieczonych jabłek. A teraz serwuję moje ulubione naleśniki. Dla Niego jest to kuchnia vintage dla mnie też! No bo jak czę...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Grzyby
,
Jajka
,
Kuchnia vintage
,
Naleśniki i placki
,
Pieczarki
Zaproszenie do październikowej Piekarni!
Pamiętacie chleb marchwiowy Jima Laheya, który piekliśmy w listopadzie 2015 roku? klik!. Był to chleb na drożdżach i niektórym smakował jak ciasto Badylarka Autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie upiekła ten chleb na zak...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Smak lepszego życia
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→