Pojawiły się pierwsze kurki i przyszedł mi do głowy ten przepis.Warto go wypróbować.
Potrzebujemy:
1 kg karkówki cielęcej
1 cebulę
2 ząbki czosnku
30 dag kurek
150 ml słodkiej śmietany 30%
0,5 kostki masła
sól, ale dopiero do gotowej potrawy
Karkówkę cielęcą podzielić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Osolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać ale nie przypalić połowę masła i obsmażyć mięso.
Na drugiej patelni podsmażyć kurki z cebulą pokrojoną w kostkę.Połączyć z mięsem.Wszystko podlać niewielką ilością bulionu warzywnego i dusić ok. 40 minut. Kiedy płyn zredukuje się mn.w. o połowę wlać śmietanę i dusić jeszcze ok. 10 minut. Smacznego!