Niewiele przetworów udało mi się zrobić w tym roku: ogórki kiszone, konserwowe, przecier i całe pomidory, trochę dżemów, czekośliwkę no i całe 5 słoiczków grzybków. No i najważniejsze dla nas, jako że jesteśmy burakojady, moej buraczki w wiórkach z których można zrobić wiele rzeczy.
Buraczane pogotowie
Proporcja na 13 słoiczków 0,33litra
5 kg buraków
zalewa:
2,5 litra wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
2 listki laurowe
pieprz ziarnisty, ziele angielskie
1,5 łyżki soli
Buraki dokładnie myję, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Wylewam wodę z gotowania i wlewam zimną wodę. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Obieram (skórka sama oodchodzi) i tarkuję na jarzynowej tarce (ja w przystawce do maszynki do mielenia miejsca). Gotuję z podanych składników gotuję zalewę i lekko przestudzoną wlewam do buraków, dokładnie mieszam. Nakładam do wyparzonych słoiczków 1 cm poniżej szyjki. Zakręcam i pasteryzuję ok. 15minut. Doskonale nadają się na sałatkę, barszcz a nawet buraczki zasmażane.
Było jużburaczkowe risotto, to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem, a przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :)Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywi...
Bezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- buraki! :)To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodat...
W maju zeszłego roku wyruszyliśmy z firmą w delegację poza granice kraju. To był przełom dla naszego zakładu, ponieważ nigdy wcześniej nie wybieraliśmy się w tak dalekie delegacje. Nasze pogotowie ...
Artykuł Delegacja pogotowia hydraulicznego pochodzi...
Witaj!Rozpoczęłam niedawno serię wpisów Pogotowie dietetyczno-treningowe, ostatnio pisałam o obliczaniu swojego zapotrzebowania na kalorie. Pytania możecie zostawiać w komentarzach pod tym wpisem lub mailowo :)Dzisiaj odpowiedź na jedno z d...
FITlovin - fitblog o ćwiczeniach, odżywianiu i samorozwoju
Witajcie!Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat, czyli konkretne pytanie - konkretna odpowiedź :)Do stworzenia tego wpisu (i kolejnych, podobnych, które dopiero się ukażą) zainspirowały mnie powtarzające się pytania, jakie pojawiają się na blogu, w mailach...
FITlovin - fitblog o ćwiczeniach, odżywianiu i samorozwoju
Składniki na 2-3 porcje: 200 g ryżu arbiorio duży burak ok. 250 g 50 g masła 3-4 szklanki bulionu 150 ml białego wina średnia cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki parmezanu lub grana padano 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz oliwa z oliwek ...