Do wiosny jednak jeszcze daleko, ostatnio śnieg przysporzył mi wiele przygód. Późno wieczorny spacer po „Zakopiance” podczas nie małej śnieżycy, zakończył mój wypad do Krakowa.
Przemoczona ale z entuzjazmem i dziecięcą radością wróciłam do domu. Interesujące jest to, że dzieci potrafią się ciszyć z najmniejszych rzeczy, nawet z tego że pada śnieg. Tak i ja, tego wieczoru byłam bardzo szczęśliwa, pomimo że autobus utknął w korku i musiałam
iść ok. 4 km piechotą, lekko zmarznięta i tak było miło. Chciałam skakać, podczas niedoli innych podróżujących. Jak to możliwe, że dorośli wyzbywają się szczęścia i świadomie się hamują, nawet gdy jest to niewskazane.
NIE DAJMY SOBIE ZETRZEĆ UŚMIECHU Z TWARZY!
Gdyby Was również zaskoczyła śnieżyca, a po powrocie mielibyście ochotę na gorący posiłek, polecam UDKA KURCZAKA DUSZONE
W KAPUŚCIE KISZONEJ. Warto pamiętać o dobrach kiszonek. One nie tylko świetnie urozmaicą zimowe obiady, ale będą stanowiły porządny zastrzyk witamin i wzmocnią nasz odporność. Aby nadać mocniejszego aromatu potrawie, użyłam świeżego szczypioru z cebulki, którą zasadziłam jakiś czas temu. Wystarczy że ugotujesz ziemniaki i cały obiad gotowy. Syty i mocno rozgrzewający.
Jeśli nie próbowałaś udek w takim zestawieniu to zachęcam do przygotowania wybornego obiadu.
Składniki:
4 udka kurczaka 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka ząbek czosnku majeranek szczypior z cebuli sól pieprz
Wykonanie:
Udka zamarynować w przyprawach. Następnie obsmażyć na łyżce oliwy w dużym garnku. Podlać bulionem lub wodą. Dusić chwilę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do udek dodać kapustę (jeżeli nie lubisz mocno kwaśnej, warto kapustę przepłukać
i odcisnąć) i marchewkę. Całość można lekko doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości mięsa i kapusty. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Przed podaniem posypać świeżym szczypiorem z cebulki.
Smacznego