Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu surówka, która jest doskonałym dodatkiem obiadowym. Może występować też samodzielnie, ale ja akurat bardzo lubię ją przygotowywać do drugiego dania :)
Taką surówkę robi często moja Mama, to od niej pomysł.
Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? :) surówka czy sałatka - ważne, że pyszna! :)
Cebulę czerwoną można zastąpić białą, ja lubię z czerwoną, bo sałatka nabiera wtedy też trochę koloru.
W składnikach nie piszę o soli, bo ja już solą nie doprawiam. A to dlatego, że fasola jest trochę słona -sól stosowana jest do konserwacji i choć odlewamy słoną zalewę, fasola, która w niej się moczyła jest słona.
Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża czerwona cebula
2-3 łyżki majonezu
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską siekamy (ja zawsze zdejmuję i wyrzucam pierwsze liście). Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy i wsypujemy do kapusty. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, przyprawiamy pieprzem, mieszamy z majonezem i gotowe :)