Chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) na dwóch zaczynach (zakwas żytni + podmłoda pszenna na drożdżach) z dodatkiem namaczanki ze starego chleba. Receptura trochę podobna do baltonowskiego. Nawodnienie ciasta ok. 66%Chleb robiłem na podstawie filmiku...
Do jednych z produktów od Piekarni Galicyjskiejnależą Bio chlebki. Jest to ekologiczne pieczywo chrupkie, wypiekane z zachowaniem powolnej fermentacji ciasta wytwarzanego na naturalnym zakwasie. Produkowane jest zgodnie ze sztuką rzemieślniczą pr...
Chrupaki od Piekarni Galicyjskiej dość dobrze znałam, zazwyczaj widywałam je na półkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świe...
Składniki: 180 g aktywnego zakwasu 200 g mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej 330 ml letniej, przegotowanej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki czarnuszki Do miski wlewamy aktywny zakwas, dodajemy mąki, sól i czarnuszkę. Dolewamy małym strumieniem wod...
Jeśli myślicie, że ekologiczna, zdrowa żywność nie jest dla Was, bo jest za droga, to znaczy, że jeszcze nie trafiliście do BIO Babalskich! Aleksandra i Mieczysław Babalscy prowadzą 9 hektarowe gospodarstwo, które posiada certyfikaty rolnictwa ek...
Mąka to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją.W zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być zastosowana do różnych celów... bla bla bla... tyle to wie każ...
Temat mąki w kuchni trochę jest jak studnia, czyli bez dna. Jednym z pierwszych wpisów na blogu był post poświęconym mąkom, było to już kilka lat temu (w 2012 roku), dlatego z perspektywy czasu postanowiłam odświeżyć zebrane przez lata pieczenia doświa...
Dzisiaj miał być jeden z tych leniwych poranków, kiedy wstaje się o 10 i przygotowuje się śliczne i pyszne śniadanie. No właśnie, miał być. O 7.00 obudził mnie telefon, "Pani Marto musi pani natychmiast przyjechać do mieszkania, bo zaczynamy od nowa kł...