Mąka to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją. W zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być zastosowana do różnych celów... bla bla bla... tyle to wie każdy. Ale co oznaczają typy mąki, która służy do czego i jakie wartości odżywcze się w niej znajdują??
1. Co oznaczają symbole na opakowaniach mąki (typy)?:
Typ mąki to podział mąk na rodzaje w zależności od zawartości w niej związków mineralnych. Stąd 450 oznacza, że w mące znajduje się 0,45% związków mineralnych, a typ 2000 oznacza że mąka zawiera ich 2%. Im mąka ma mniej minerałów, tym jest bielsza i typ mąki jest niższy.
2. Typy mąk i ich zastosowanie:- mąka typ 400 – do wypieku ciast tortowych
- mąka typ 450 – do wypieku delikatnych ciast, np. biszkoptowych, francuskich, tortów
- mąka wrocławska typ 500 – do wypieku pierników, omletów, kruchych ciast, naleśników
- mąka poznańska typ 500 – do wyrobu domowych makaronów
- mąka krupczatka typ 500 – najczęściej stosowana w kuchni do wypieku babek, wyrobu makaronów, ciast z owocami czy ciasta na pierogi
- mąka luksusowa typ 550 – do wypieku ciast drożdżowych, klusek, knedli, ciast naleśnikowych oraz kopytek
- mąka typ 650 – do wypieku bułek, pierników, miodowników i ciast ciemnych. Z tej mąki można zrobić zasmażkę, jest również składnikiem zagęszczającym zupy i sosy
- mąka typ 1850 – zawierająca otręby mąka graham, stosowana do wypieku pieczywa
- mąka typ 2000 – mąka razowa, stosowana także do wypieku pieczywa
3. Rodzaje mąki możemy także podzielić ze względu na zastosowane ziarno. Oto najpopularniejsze z nich:
Mąka gryczana – otrzymuje się ją z nasion gryki. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów, nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną.
Mąka owsiana – powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc kaszkę i płatki owsiane w robocie kuchennym albo młynku. Ma dużo błonnika, witamin z grupy B, wapń i żelazo. Najlepiej dodawać ją do wypieków – wymieszana z mąką pszenną sprawi, że pieczywo będzie miało niezwykły aromat i więcej wartości odżywczych.
Mąka kukurydziana – ta żółta mąka powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia.
Mąka ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu.
Mąka jęczmienna – obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać ją z mąką pszenną, ponieważ wzbogaci smak każdego pieczywa.
Mąka orkiszowa – to mąka bogata w błonnik, żelazo i nasycone kwasy tłuszczowe. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieków: chleb z jej dodatkiem będzie smaczniejszy.
Mąka sojowa – praktycznie nie zawierająca skrobi czy glutenu i jest bardzo odżywcza. Jest miałka, ma lekki posmak migdałów. Dodana do wypieków nie tylko nada im charakterystyczną ciemna barwę, ale również opóźni czerstwienie pieczywa.
Mąka ryżowa – powstaje w wyniku zmielenia ziarenek białego lub brązowego ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu. Idealna do kruchych wypieków i panierek – ma większe właściwości nadające kruchość potrawie niż mąka pszenna.
4. Z mniej popularnych mąk możemy wymienić: mąkę z ciecierzycy, tapioki, amarantusa, kasztanów, migdałów, pestek dyni, pestek winogron i mąkę kokosową.
5. Jakie wartości odżywcze kryje w sobie mąka??
Mąka pszenna jest najpopularniejsza. Dobra mąka tego typu, czyli z pełnego przemiału, zawiera witaminy B1 i B2, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witaminę PP czy ważne dla zdrowia minerały. Jeśli mamy jednak taką możliwość, sięgajmy po mąkę żytnią – zawiera alkaloidy, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Poza tym ziarno żyta ma mniej skrobi, więc jest lepsze dla osób dbających o sylwetkę. Mąka żytnia ma również więcej minerałów i witamin od pszennej.
Mąka w zależności od jej rodzaju i stopnia oczyszczenia dostarcza 60-75% węglowodanów w tym skrobi, błonnika 0,5-3%, białka ok. 10,9% i 1-3 % tłuszczu. Ponadto zawiera również związki wapnia, fosforu, żelaza.