Mąka to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją. W zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być zastosowana do różnych celów... bla bla bla... tyle to wie każdy. Ale co oznaczają typy mąki, która służy do czego i jakie wartości odżywcze się w niej znajdują??
1. Co oznaczają symbole na opakowaniach mąki (typy)?:
Typ mąki to podział mąk na rodzaje w zależności od zawartości w niej związków mineralnych. Stąd 450 oznacza, że w mące znajduje się 0,45% związków mineralnych, a typ 2000 oznacza że mąka zawiera ich 2%. Im mąka ma mniej minerałów, tym jest bielsza i typ mąki jest niższy.
2. Typy mąk i ich zastosowanie:
mąka typ 400 – do wypieku ciast tortowych
mąka typ 450 – do wypieku delikatnych ciast, np. biszkoptowych, francuskich, tortów
mąka wrocławska typ 500 – do wypieku pierników, omletów, kruchych ciast, naleśników
mąka poznańska typ 500 – do wyrobu domowych makaronów
mąka krupczatka typ 500 – najczęściej stosowana w kuchni do wypieku babek, wyrobu makaronów, ciast z owocami czy ciasta na pierogi
mąka luksusowa typ 550 – do wypieku ciast drożdżowych, klusek, knedli, ciast naleśnikowych oraz kopytek
mąka typ 650 – do wypieku bułek, pierników, miodowników i ciast ciemnych. Z tej mąki można zrobić zasmażkę, jest również składnikiem zagęszczającym zupy i sosy
mąka typ 1850 – zawierająca otręby mąka graham, stosowana do wypieku pieczywa
mąka typ 2000 – mąka razowa, stosowana także do wypieku pieczywa
3. Rodzaje mąki możemy także podzielić ze względu na zastosowane ziarno. Oto najpopularniejsze z nich:
Mąka gryczana – otrzymuje się ją z nasion gryki. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów, nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną.
Mąka owsiana – powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc kaszkę i płatki owsiane w robocie kuchennym albo młynku. Ma dużo błonnika, witamin z grupy B, wapń i żelazo. Najlepiej dodawać ją do wypieków – wymieszana z mąką pszenną sprawi, że pieczywo będzie miało niezwykły aromat i więcej wartości odżywczych. Mąka kukurydziana – ta żółta mąka powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia.
Mąka ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu.
Mąka jęczmienna – obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać ją z mąką pszenną, ponieważ wzbogaci smak każdego pieczywa.
Mąka orkiszowa – to mąka bogata w błonnik, żelazo i nasycone kwasy tłuszczowe. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieków: chleb z jej dodatkiem będzie smaczniejszy.
Mąka sojowa – praktycznie nie zawierająca skrobi czy glutenu i jest bardzo odżywcza. Jest miałka, ma lekki posmak migdałów. Dodana do wypieków nie tylko nada im charakterystyczną ciemna barwę, ale również opóźni czerstwienie pieczywa.
Mąka ryżowa – powstaje w wyniku zmielenia ziarenek białego lub brązowego ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu. Idealna do kruchych wypieków i panierek – ma większe właściwości nadające kruchość potrawie niż mąka pszenna.
4. Z mniej popularnych mąk możemy wymienić: mąkę z ciecierzycy, tapioki, amarantusa, kasztanów, migdałów, pestek dyni, pestek winogron i mąkę kokosową.
5. Jakie wartości odżywcze kryje w sobie mąka??
Mąka pszenna jest najpopularniejsza. Dobra mąka tego typu, czyli z pełnego przemiału, zawiera witaminy B1 i B2, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witaminę PP czy ważne dla zdrowia minerały. Jeśli mamy jednak taką możliwość, sięgajmy po mąkę żytnią – zawiera alkaloidy, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Poza tym ziarno żyta ma mniej skrobi, więc jest lepsze dla osób dbających o sylwetkę. Mąka żytnia ma również więcej minerałów i witamin od pszennej.
Mąka w zależności od jej rodzaju i stopnia oczyszczenia dostarcza 60-75% węglowodanów w tym skrobi, błonnika 0,5-3%, białka ok. 10,9% i 1-3 % tłuszczu. Ponadto zawiera również związki wapnia, fosforu, żelaza.
Ze względu na mak trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo-jabłkowym nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. ...
Bez względu na to, czy jesteś cukrzykiem, czy też nie, cała Twoja rodzina zyska na zmianie nawyków żywieniowych na lepsze. Poniżej znajduje się siedem rad dla cukrzyków na to, aby prawidłowo się odżywiać. Są one [...]
Post 7 rad dla cukrzyków na to, ab...
Pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami, obficie oprószone cukrem pudrem. Smakowite pampuchy na obiad, kolację czy po prostu deser. Rozczyn drożdże świeże 30 g cukier 5 łyżek mleko 330 ml mąka 100 g Wszystkie składniki połączyć z ciepłym mlekiem, rozetrze...
Bardzo delikatne ciasto z owocową nutą tym razem maliny, tak bardzo już nam się chce lata. Biszkopt ciemny forma o wymiarach 2535 cm jajka 5 dużych ( w temperaturze pokojowej) mąka pszenna 2/3 szklanki mąka ziemniaczana 1/3 szklanki kakao ...
Ciasto Bounty na delikatnym, kakaowym biszkopcie, mocno kokosowa masą, z dużą ilością czekolady na wierzchu. Składniki na biszkopt jajka 5 cukier puder 100 g mąka pszenna 5 łyżki mąka ziemniaczana 5 łyżki kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 1 ...
Ciasto Bounty na delikatnym, kakaowym biszkopcie, mocno kokosowa masą, z dużą ilością czekolady na wierzchu. Składniki na biszkopt jajka 5 cukier puder 100 g mąka pszenna 5 łyżki mąka ziemniaczana 5 łyżki kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 1 ...
Dzisiaj postanowiłam napisać kilka rad jak przygotować wspaniałe ciasto na pierogi. Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Jednak z doświadczenia zawodowego jak i domowego wiem, że to jest najprostsze, najlepsze i bez żadnych udziwnień.Ciasto pi...