Cześć =) Sezon na dynię rozpoczyna się już we wrześniu, ale to w październiku i listopadzie, kiedy jesień jest już naprawdę w pełni, dynia jest wyjątkowo słodka. Zupa z dyni, to idealna propozycja na jesienne chłody. Rozgrzeje, a dodatkowo dostarczy wielu witamin i innych substancji odżywczych. Dziś Kasztanowa kuchnia zaprasza na zupę dyniową w wykonaniu Agnieszki =)
Potrzebne będą: - 1 nieduża dynia - masło klarowane lub masło i oliwa do smażenia (4-5 łyżek) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2-3 papryki (czerwona, pomarańczowa, żółta) - 1 marchewka - 1 ziemniak - sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka ostra i słodka, opcjonalnie: imbir i kozieradka (w tej wersji nie użyłem) - ser feta pokrojony w kostkę (małe opakowanie, ok. 200 g)
Sposób wykonania: 1) Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy ze środka nasiona, obieramy skórę, a miąższ kroimy w kostkę. 2) Na dnie garnka podsmażamy, mieszając, do lekkiego przyrumienienia cebulę z czosnkiem. 3) Dodajemy, podczas smażenia cebuli, przyprawy z wyżej wymienionego zestawu, według własnego smaku. Ja dodałem 2 płaskie łyżeczki soli oraz po łyżeczce pieprzu, curry i kurkumy. 4) Marchewkę i ziemniaka kroimy w małą kostkę, a papryki w nieduże kwadraty, po czym razem z dynią dodajemy do garnka z cebulą i czosnkiem, a następnie zalewamy wodą w takiej ilości, żeby warzywa nieco wystawały ponad powierzchnię. 5) Przykrywamy i gotujemy do miękkości (jak ziemniaki będą już miękkie). 6) Blendujemy na gładki krem. 7) Do porcji w misce dodajemy ser feta (około garść na porcję), żeby był trochę na wierzchu, dekorujemy jakimś zielonym listkiem . Można sypnąć na wierzch odrobinę tymianku, dla uroku.
Zupa dyniowa z imbirem Moja propozycja na dziś zupa dyniowa z imbirem. Składniki: 1 ½ l wywaru z warzyw ok 1 kg dyni 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula ok 3 cm świeżego imbiru 3 łyżki oleju z pestek dyni 4 łyżki soku z cytryny szczypta curry ...
Gdy tylko za oknami zaczynają sypać się liście, u mnie na stole musi pojawić się zupa dyniowa. Zwykle przygotowuję ją w wersji słodko-ostrej. Taka zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pyszna. Pewnie zaskoczy was, że jednym ze składników tej zupy jest...
Obowiązkowa zupa w jesiennym menu to zupa dyniowa. Prawdę powiedziawszy wydawała mi się na tyle banalna, że nie umieściłam dotychczas na nią przepisu, ale wychodzi na to, że ciągle o nią pytacie bo ile osób tyle przepisów. Ja odkąd pamiętam robię wedłu...
Jesień to czas w którym króluje dynia, więc również u mnie nie zabraknie przepisów z jej udziałem. Dzisiaj proponuję Wam super prostą zupę dyniową z dodatkiem papryki, z chrupiącą serową
Kiedyś dynia kojarzyła mi się jedynie z materiałem na hallowinowy lampion. Może dlatego, że w moim domu rodzinnym, nigdy nie jadaliśmy niczego co zawierało dynię. Moje pierwsze, kulinarne spotkanie z tym warzywem też było raczej takie sobie. Zu...
Chodzę po pierwszych szeleszczących liściach, łapię promienie słońca w dachowym ogródku, kupuję soczyste jabłka i słodkie śliwki. W warzywniaku nie mogę przejść obojętnie obok pięknych dyń te ozdobne znalazły swoje miejsce jako dekoracja na dac...
Gdy za oknem szaro, buro i zimno, miło jest zjeść coś pysznego, kolorowego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest kremowa zupa dyniowa, która dodatkowo pięknie pachnie curry. Zrobienie jej nie zajmie zbyt dużo czasu, szczególnie jeżeli mamy w domu zapas ...