Lubicie różnego rodzaju kluseczki, kopytka, kluski śląskie, knedle, gnocchi...zwał jak zwał, my uwielbiamy wszystkie wersje :) Są ziemniaki, jest mąka, więc musi być dobrze! Kluseczki górą!
Dziś proponujemy Wam wersję z bazylią. Zamiennie można użyć również natki pietruszki lub szpinaku. Polecamy!
Składniki (wyszło nam ok. 50szt.):- prawie kilogram ugotowanych ziemniaków;
- ok.450-500g mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- spora garść świeżej bazylii (ok.100g);
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: - Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy.
- Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, drobno posiekaną bazylię, pieprz oraz sól. Mieszamy dokładnie, do momentu uzyskania zwartej kuli (można ewentualnie podsypać jeszcze mąką).
- Ciasto odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dzielimy je na cztery części, z każdej formujemy rulonik, kroimy go na małe kawałki i robimy kluseczki (mogą być okrągłe, podłużne, z dziurką...jak chcecie).
- Kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku, delikatnie mieszamy, czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wody i po minucie wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. SMACZNEGO!
* Podajemy z ulubionym sosem lub duszonymi warzywami.
* Kluseczki są pyszne także drugiego dnia podsmażone na oliwie :)
Ziemniaczano-mączna kula :)
Kluski zjedliśmy z pieczarkami duszonymi wraz z cebulą, czosnkiem oraz natką pietruszki.
Proste, ale pyszne!