Pogoda nie sprzyja siedzeniu w domu tylko nad wodą, więc mimo sporej ilości wolnego czasu nie mamy kiedy dodawać wpisów. Zawsze jednak staramy się porządnie zjeść :) Tym razem proponujemy bardzo łatwy sos warzywny. Wszystkie składniki mieliśmy najpierw dokładnie pokroić, ale w brzuchach nam burczało więc użyliśmy malaksera i dzięki temu uzyskaliśmy fajnie rozdrobnione warzywka (chyba nawet wyszło lepiej niż jakbyśmy je pokroili).
Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa miksujemy w malakserze. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy przyprawy i smażymy około 20-30 minut. Na koniec posypujemy świeżą bazylią i gotowe. My mieliśmy kilka falafeli z poprzedniego dnia więc podgrzaliśmy je w warzywnym sosie, a jako dodatek zjedliśmy jeszcze młode ziemniaki z koperkiem.
Falafele z bobu to żaden hipsterski wynalazek. Takie falafele popularne są w Egipcie, nazywa się je taameyya i robi z bobu suszonego. To właśnie z bobu, a nie z ciecierzycy przygotowywano pierwsze falafele. Są lżejsze i bardziej wilgotne od falafeli z ...
Zakup specjalnej foremki do falafeli zainspirował mnie do przedstawienia Wam przepisu na klasyczną wersję tego arabskiego przysmaku. Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy lub bobu doprawione kuminem, kolendrą i ziołami. Falafe...
Z zimowym chłodem najlepiej walczyć kolorami. Dziś moją wege bronią jest zieleń i turbozielone falafele z dużą dawką pietruszki i kolendry. Do tego bardzo proste do przygotowania tortille, oczywiście zielone! Wraz z sałatą tworzą prosty, domowy ...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Policzki wieprzowe w warzywnym sosie to ciekawe odkrycie na moim stole. Są delikatnym, bardzo miękkim mięsem, które po ugotowaniu wręcz Przeczytaj cały artykuł
Post Policzki wieprzowe w warzywny...
Uwielbiam falafele! Niestety, ich fenomenalny smak możemy zawdzięczać smażeniu w głębokim tłuszczu, co przemawia na ich niekorzyść. Stąd chciałabym zaproponować falafele w wersji light ze zredukowaną ilością tłuszczu. Używamy go jedynie tyle, ile potrz...
Falafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które być może znacie z budek z kebabami. Uwielbiam te maleństwa! Pewnego dnia na blogu z pewnością rozgości się przepis na tradycyjne falafele, ale tymczasem mam dla Was kolejną, tym razem pięknie róż...
Falafele to potrawa pochodzenia Arabskiego, która podbiła prawdopodobnie cały wegetariański świat. Można je wcinać na gorąco i na zimno z dipem np. jogurtowo ziołowym. Falafele ...
Post Falafele z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Magaz...
Bób i falafele, jak to? Pewnie wielu z Was zapyta i doda, że falafele robi się z ciecierzycy. To prawda, choć pierwsze były właśnie te z bobu. Falafele dotarły do nas wraz z imigrantami z Palestyny i smakami przywiezionymi z wycieczek do Izraela. Pocho...