Pozostając w temacie cukru palmowego i wykorzystując jego resztkę, zrobiłam szybki i prosty deser z bananów. Osobiście bardzo lubię banany na ciepło, a jeszcze bardziej słodkie sosy, więc dla mnie to deser idealny. Sos z cukru palmowego jest po prostu przepyszny, ma delikatnie karmelowy smak, można jeść go łyżeczką do momentu kiedy nas zemdli ;)
Składniki:• banany• cukier palmowy • 2 łyżki wody• 1 łyżka śmietany 30% zwierzęcej lub słodkiej roślinnej
Przygotowanie:Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół i ew. na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy około łyżeczkę oleju kokosowego, kładziemy banany i podsmażamy z obu stron i zdejmujemy z patelni. Na małej patelni lub w garnku rozgrzewamy wodę, dodajemy cukier palmowy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Pozwalamy aby przez chwilę woda z cukrem gotowały się, w celu zredukowania. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy sos będzie już schłodzony i wyraźnie będzie się ciągnął, polewamy banany.