Zapewne w wielu domach po świętach zostaje jedzenie, którego nie udało się skonsumować w okresie świątecznym. Zwykle zostają wędliny, jak np. kiełbasa. Warto coś z takim jedzeniem zrobić, a jednym z takim sposobów jest zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą w sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina.
Składniki na formę kwadratową 22,5 cm.:
- 4-5 średnich ziemniaków ziemniaki
- 1 pęto kiełbasy
- 1 duża cebula
- 50 ml czerwonego wina
- 400 ml. przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- bazylia
- żółty ser
- masło klarowane
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie - maja być al dente. Cebule kroimy w drobna kostkę, kiełbasę także w kostkę, tylko większą. Cebulę podsmażamy na odrobinie masła klarowanego, dodajemy kiełbasę i smażymy dalej. Kiedy kiełbasa delikatnie się przyrumieni, dodajemy prze jej pomidorowy, wino, sól, pieprz i 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Gotujemy orzeszków chwile, aby alkohol odparował.
Ziemniaki kroimy w plastry, ok. 5 mm. grubości. Układamy plastry ziemniaków do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę. Na warstwę ziemniaków kładziemy warstwę przygotowanego sosu pomidorowego z kiełbasa, tak aby zakrył ziemniaki. Następnie kolejna warstwę ziemniaków, sosu i znowu ziemniaków. Na koniec posypujemy żółtym serem i bazylią.
Pieczemy przez ok. 15 minut w 180°C.