Ostatnio pogoda w końcu zrobiła się bardzo wiosenna i możemy cieszyć sie pięknym slońcem <3
Gdy na dworze robi się cieplej i słoneczniej mamy ochotę na więcej lżejszych dań. Dzisiaj więc mam dla Was idealny przepis na wiosenny lunch - lekki, ale syty i przede wszystkim przepyszny! Uwielbiam wszelkiego rodzaju spring rollsy! Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z tym określeniem - są to dobroci zawinięte w papier ryżowy :) A co można zawinąć? Opcji jest nie skończenie wiele! Przede wszystkim Wasze ulubione warzywa - najlepiej sprawdzą się świeże, surowe warzywa, ale można pokombinować i z pieczonymi. Do tego dobrze jest dodać jakiś białkowy dodatek - idealnie pasuje tutaj tofu (wędzone lub marynowane) lub tempeh (wędzony lub marynowany). Tym razem do spring rollsów przygotowałam sos na bazie pasty orzechowej - idealnie dopełnia całość, nie zapomnijcie o nim!
SPRING ROLLS Z WĘDZONYM TOFU, WARZYWAMI
I SOSEM ORZECHOWYM
5 rollsów
5 arkuszy papieru ryżowego
ulubione (surowe) warzywa; użyłam po ok. 100g - czerwonej papryki, ogórka oraz marchewki
1/2 kostki tofu wędzonego lub marynowanego
garść świeżego szpinaku baby
Papier przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy jeśli tego wymagają i kroimy w cienkie paski. Tofu również odsączamy z zalewy i również kroimy w paski, najlepiej aby tofu i warzywa były takiej samej długości. Na przygotowanym papierze ryżowym układamy kilka liści szpinaku, a następnie pokrojone warzywa oraz tofu i zawijamy również zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy z sosem:
sos:
łyżeczka/łyżka sosu sojowego (w zależności od słoności jaką chcecie uzyskać)
szczypta pieprzu
3-4 łyżki wody, lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)