W taką pogodę dobrze się rozgrzać. Ale po co nam tłuste mięso i tysiąc kalorii?
Kurczak z warzywami zawsze jest dobry. Tym razem trochę po meksykańsku.
Składniki (1 porcja):
- 1/2 dużej piersi z kurczaka
- 1/2 dużego słoika "mieszanki meksykańskiej" (fasola, groszek, kukurydza, marchewka)
- 1/4 słoika zielonej fasolki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, imbir, oregano, kurkuma
Przygotowanie:
Warzywa odcedzamy, pierś dokładnie myjemy i kroimy na dowolnej wielości kawałki.
Patelnię rozgrzewamy, można użyć oleju (u mnie bez). Smażymy kurczaka, doprawiając go solą, pieprzem i słodką papryką.
Gdy będzie gotowy (lekko rumiany) dodajemy warzywa. Dolewamy odrobinę wody (około 50 ml). Później rozrabiamy sos. Mieszamy koncentrat z jogurtem i dolewamy wody z patelni. Dokładnie mieszamy i wlewamy do kurczaka. Doprawiamy pozostałymi przyprawami według uznania, u mnie średnio pikantne.
Gotowe.
Danie proste, szybkie, nie wymaga wielu składników. U mnie sprawdziło się nawet jako drugie śniadanie.