Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Vegusek na Bałkanach
Kuchnia Iwony
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
154
Kategorie
115
Vegusek na Bałkanach
Dokładnie tydzień temu byłam w połowie podróży z Czarnogóry do Polski. Przeglądam dziś zdjęcia w poszukiwaniu dokumentacji jedzenia do tego posta i mam wrażenie, że od zeszłej niedzieli minęły wieki, a wręcz miliony lat i to .świetlnych. Nie wiem jak t...
Kuchnia Iwony
09 kwi 17
Recenzja
recenzja
2 przepisów
//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= blog_tag_url_template(blogData(tagData($id, 'blog_id')), tagData($id)) ?>//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= getTagThumbnailUnique($id) ?>
Zobacz cały przepis
Kuchnia Iwony
wegetarianska, bezmleczna z sercem
154
115
Polecane przepisy
Sałatka z buraków naciowych na ciepło
Moje tegoroczne odkrycie, czyli buraki liściaste przygotowałam jak klasyczne, włoskie antipasti z czosnkiem i na dobrej oliwie. Można je zjeść na ciepło jako dodatek do głównego dania lub na grzance albo na zimno jako przekąskę.Mięsiste i zielone listk...
Śnieżka gotuje
Wegetariańskie
,
Warzywa
,
Wegańskie
,
Bałkany
,
Włochy
,
Buraki
Sałatka z arbuza z fetą
Nie ma lepszych arbuzów od tych, które można kupić na Bałkanach. Ich wybieranie i smakowanie to cały rytuał. Kocham arbuzy, bo gaszą pragnienie, pięknie pachną i są kwintesencją lata. Nigdy żaden arbuz nie smakował mi jak ten, którym zostałyśmy z koleż...
Śnieżka gotuje
Rumunia
,
Bałkany
,
Owoce
,
Kuchnia rumuńska.
,
Lato
,
Sałatki
,
Chorwacja
,
Bułgaria
Kofta
Popularna na Bałkanach, Bliskim Wschodzie i Azji Południowej potrawa z mięsa mielonego. Przyrządzana głównie z wołowiny lub jagnięciny z dodatkiem cebuli i przypraw. Spotykane są też wersje z owoców morza, baraniny, a nawet wegetariańskie.500g mi...
Gotuj z Rumcajsem
Orientalna
,
Orient
,
Grill
Spaghetti z małżami i szpinakiem
Czas krótkich spodenek, odsłoniętych łydek i koszulek na ramiączka mija. Zanim przejdziemy w tryb dresowo-kocykowy, który w sumie też nie jest na początku najgorszy, najedzmy się jeszcze tego, co latem było najpyszniejsze. Składniki: 1/2 kg małży 200 g...
GRUBY WAŁEK
Obiad
,
Makaron
,
Feta
,
Małże
,
Szpinak
Ajwar z papryki i octu winnego
Ajwar to lekko pikantna pasta warzywna, bardzo popularna na Bałkanach. Główne składniki pasty, to papryka słodka i ostra, czosnek, koncentrat... Czytaj dalej
Napiecyku | Napiecyku
Kuchnia włoska
,
Przetwory
,
Do chleba
35# Kebab na patyku
Sezon grillowy powoli dobiega końca. W tym celu pokażę Wam dzisiaj jak przyrządzić pyszne kebaby na patyku. To danie serwowane przede wszystkim w kuchni greckiej i tureckiej. W wielu lokalnych odmianach przyrządza się go też na Bałkanach pod nazwą R...
Zgotowany
Cebula
,
Sól
,
Czosnek
,
Przekąski
,
Pieprz
,
Jajko
,
Olej
,
Oregano
,
Imbir
,
Wołowina
,
Kolendra
,
Chilli
,
Papryka słodka
,
Mięta
,
Tymianek
,
Bułka tarta
,
Gyros
,
Jagnięcina
,
Kmin rzymki
Börek ze szpinakiem
Dzisiaj coś z kuchni tureckiej, a mianowicie börek. Uwielbiana potrawa nie tylko w Turcji, ale także w Grecji i na Bałkanach.Börek przyrządza się z ciasta yufka. Można go zrobić samemu - przepis na pewno znajdzie się w internecie - jednak poniewa...
Dukan gotuje
Zielone warzywa zapiekane z sosem jogurtowo-pomidorowym i serem szopskim.
Od moich zeszłorocznych wakacji na Bałkanach próbowałam "upolować" w sklepie ser szopski (sałatka szopska razem z cevapi, plejskavicą i burkiem i właściwie całym jedzeniem jest jednym z powodów, dla których pokochałam miłością bezrwarunkową Bałkany).W ...
cinnamonandmint
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone