Dla mnie to najbardziej tradycyjny gulasz do placków. Z mięsem wieprzowym, pieczarkami, papryką i ogórkami konserwowymi. Jest wyśmienity i oczywiście można go podać z innymi dodatkami np. kluskami śląskimi. Ja jednak najbardziej lubię wersję z plackami.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (karkówka i łopatka)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 12-14 pieczarek
- 2 duże ogórki konserwowe
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1,5 łyżki śmietany
- olej do smażenia
- bulion lub woda
- mąka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w niedużą kostkę o boku ok. 1,5 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju, aż się ładnie zrumieni i przekładamy do garnka. Następnie siekamy cebulę i czosnek w drobną kostkę, smażymy na pozostałym tłuszczu. Przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem tak aby przykrył składniki. Dodajemy przyprawy – majeranek, cząber, liść laurowy, sól, pieprz i paprykę w proszku. Przykrywamy i dusimy półtorej godziny.
Po półtorej godzinie duszenia dodajemy do gulaszu warzywa. Pieczarki koimy na 4 części, paprykę w kostkę podobnej wielkości co mięso, a ogórki drobniej na ok. 0,5 cm kawałki. Dusimy 30 minut.
Na koniec w kubku mieszamy śmietanę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i mąkę z kilkoma łyżkami gorącego sosu. Dolewamy całość do gulaszu, mieszamy i gotujemy 15 minut. Sos zgęstnieje. Jeśli jest to konieczne doprawiamy gulasz solą i pieprzem.
Przepis na placki ziemniaczane znajdziesz
tu.
Smacznego :)