Potrawa, bez której lato się nie obejdzie - młoda kapusta!
Świetna ze świeżym koperkiem, u mnie w domu zawsze dodaje się w tej wersji jeszcze trochę kopru suszonego. Drobna pikanteria chilli także jest wskazana, a szczypta cynamonu dodatkowo podbija smak. Bo wszyscy już przecież wiedzą, że kapusta i tak jest przepyszna ;)
Młoda kapusta z koperkiem
- 2 średnie młode kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1/2 - 2/3 szklanki wody
- 1 spory pęczek koperku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (ja mam jeszcze mnóstwo domowego, ale w zastępstwie można użyć 2 łyżek koncentratu i dolać trochę wody)
- 1 czubata łyżeczka suszonego kopru
- 1/4 łyżeczki chilli
- szczypta cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
- Kapusty dzielimy na ćwiartki i kroimy w niezbyt cienkie paski. Wrzucamy do garnka wraz z niewielką ilością wody, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Dodajemy suszony koper, chilli i cynamon.
- Marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do garnka. Świeży koper siekamy bardzo drobno i dodajemy do gotujących warzyw. Dolewamy przecier pomidorowy i trzymamy wszystko na ogniu jeszcze przez około 3-5 minut. Na koniec dodajemy odrobinę soli himalajskiej.