Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dwudziestolecia”. Prostota wykonania wbiła nas w ziemię. I oto są, grysikowe njoki, do tego omasta z boczku i cebuli. Pycha <3
Składniki
500 ml mleka100 g kaszy manny4 łyżki startego parmezanu2 łyżki masła2 żółtka jajgałka muszkatołowasól, pieprz
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę i łyżkę masła. Wsypujemy kaszę, cały czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu, aż grysik zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie dodajemy dwie łyżki startego parmezanu, żółtka, ponownie mieszamy.
Masę przelewamy na półmisek (grubość około 2 cm), studzimy.
Przy pomocy łyżeczki, nabieramy masę, formujemy kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypujemy startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekamy 15 min w temperaturze 170°C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas omasta z boczku i cebuli.