Jeszcze można kupić świeży bób. Korzystajmy więc, ponieważ ta roślina zawiera dużo białka, kwasu foliowego, potasu, rozpuszczalnego błonnika, ponadto obniża stężenie cholesterolu. Ta zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy za cały obiad.
Składniki:
- 1 i ½ litra bulionu lub wody
- 500 g bobu
- pęczek włoszczyzny
- 200 g chorizo
- 500 g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki lub 700 g świeżych pomidorów obranych ze skórki
- sól, pieprz, mielone chilli
Bób gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie wyrzucić go na durszlak, przelać zimną wodą i usunąć skórki.
Pokroić chorizo na cienkie plasterki i wyłożyć je na rozgrzaną patelnię, aby wytopić tłuszcz. W garnku zagotować bulion lub wodę, dodać podsmażoną kiełbasę i wrzucić starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, seler. Włożyć por oraz natkę pietruszki i selera. Doprawić solą, jeśli jest taka potrzeba. Gotować wywar do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy lub pomidory. Doprawić pieprzem i chilli. Na koniec dołożyć bób.
Można podawać z grzankami.