Składniki na 4 porcje:
- 1 litr rosołu,
- 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g),
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- 5 cm kawałek pora,
- 2-3 ząbki czosnku,
- Olej do smażenia,
- 1 filiżanka 18% śmietany,
- 1 łyżeczka mąki,
- Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie: mięso myjemy i oczyszczamy z białych części. Kroimy w cienkie paski i posypujemy solą i pieprzem. Warzywa kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojone warzywa. Lekko podsmażamy i zdejmujemy na talerz. Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa dolewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i podsmażamy aż się lekko zrumieni.
W garnku zagotowujemy rosół (lub bulion z kostki), wrzucamy mięso, warzywa i na małym ogniu dusimy przez około 1 godzinę. Przez cały czas mięso i warzywa powinny być dobrze przykryte sosem, w razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Śmietanę rozrabiamy z mąką, dolewamy kilka łyżek sosu, rozrabiamy i dolewamy do całości, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy jeszcze kilka minut. Wierzch posypujemy natką.
Powstały w ten sposób sos jest gęsty, „zawiesisty” ale o to właśnie chodzi. Jeśli nie lubimy takich sosów spokojnie można nie dodawać mąki, sos nie straci śmietankowego smaku.
Gulasz świetnie pasuje do klusek, np. kładzionych lub kopytek, ale spokojnie można go podać z pieczywem.