Łosoś to moja ulubiona ryba, delikatna, smaczna i przede wszystkim – ma mało ości. Jest uniwersalny, można podawać go ze wszystkimi warzywami, gotować na parze, lub zapiekać. Polecam eksperymenty z łososiem w roli głównej.
Dzisiaj pomysł na rybny obiad w towarzystwie brokułów i ciasta francuskiego.
Składniki:
-300g świeżego łososia
-opakowanie ciasta francuskiego
-6 różyczek mrożonego brokuła
-6 plasterków żółtego sera
-jajo
-przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
1. Łososia płuczemy, pozbywamy się skóry, suszymy ręcznikiem kuchennym, kroimy na 6 mniejszych kawałków i przyprawiamy.
2. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, na środku każdego z nich kładziemy kawałek łososia, przykrywamy go plasterkiem sera, na serze układamy różyczkę brokuła i tworzymy sakiewkę z ciasta.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego !