Kilka razy w roku potrzebuję do wypieków twardej marmolady, która nie wycieka z ciastek lub bułeczek podczas pieczenia. Stosowanej kupnej mnie przeraża (czego w niej nie ma?!). Dlatego od lat robię marmoladę z pigwowców z przepisu, który dostałam wiele...
„Pisałam już o marmoladach miękkich teraz czas na marmolady twarde. Podstawowym surowcem do ich przygotowania są przeciery z owoców bogatych w pektyny: jabłka, agrest, czarne porzeczki, żurawina czy pigwa. Najczęściej jako surowiec podstawowy stosuje s...
„Podstawowym składnikiem marmolad są owoce bogate w pektynę mające zdolność krzepnięcia. Można je robić z jednego rodzaju owoców lub łączyć owoce zawierające dużo pektyny z owocami o mniejszej jej zawartości ale posiadającymi za to intensywną barwę, ...
Po truskawkach i jagodach przyszła pora na śliwki. I to najlepsze, bo prosto z sadu! Będzie więc ciacho z kruszonką (bez cukru), standardowo powidła z lawendą (przepis), które świetnie sprawdzają się zimą jako dodatek na przykład do owsianki, n...
Śniadanie we francuskim wydaniu? Dlaczego nie. Smaczny delikatny tost, z serkiem ricotta, dojrzałą morelą a wszystko posypane suszoną lawendą. Istny francuski pocałunek smaków idealny na weekendowe szaleństwo. ...
Witajcie po krótkiej przerwie.Dzisiaj mam dla Was przepis na najpyszniejszą na świecie marmoladę z płatków róży.Przy okazji robienia jej w domu postanowiłam się przypatrzeć składnikom tych kupnych "różanych" marmolad. Otóż odkryłam, że więk...
I nastał czas pieczenia. A trzeba przyznać, że pieczenie w Wielki Piątek to naprawdę wyzwanie. Jak widać na załączonym poniżej obrazku jeden z serników został odrobinę naruszony - pozostałe przysmaki, jak na razie w całości chłodzą się w sieni. Tegoroc...