Kiedy nie tak dawno stałam się posiadaczką wolnowaru ( slowcooker) miałam nadzieję, że nie będzie on w mojej kuchni zbędnym urządzeniem i po początkowej fazie zauroczenia nie trafi gdzieś głęboko do szafki. I miałam rację - wolnowar niejednokrotnie uratował rodzinny obiad, kiedy większość dnia spędzaliśmy poza domem i mimo, że jeszcze cały czas eksperymentuję z daniami z wolnowaru, zdecydowanie polecam ten kuchenny gadżet. Wolnowar okazał się świetnym garnkiem do przygotowywania drobiu. Dzięki długiemu gotowaniu mięso zachowuje głębię smaku i nie jest wysuszone. Dodatkowo, obiad robi się praktycznie sam :)
Dzisiejsza propozycja to aromatyczny prowansalski kurczak z pomidorami i czarnymi oliwkami - tylko kilka składników i około 10 minut czasu przygotowania.
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( 400g)
- 1/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałązka świeżego rozmarynu
Wykonanie:
- Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, obficie posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Czosnek obrać, drobno pokroić. Oliwki posiekać na połówki.
- Na dno misy wolnowaru wlać oliwę z oliwę, włożyć czosnek, dodać kilka łyżek pomidorów z puszki i ułożyć równomiernie kawałki kurczaka.
- Na wierzch wyłożyć pozostałe pomidory oraz wlać około 1/2 szklanki wody. Posypać pokrojonymi oliwkami i położyć gałązkę rozmarynu.
- Gotować w wolnowarze na opcji HIGH około 4 godzin.
- Kurczak nie wymaga żadnych dodatków - najlepiej smakuje z tostowaną białą bagietką.