Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Est-Ouest
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
370
Kategorie
41
Szybki obiad na sposób azjatycki – kurczak, por i azjatycki makaron.
Wrzucam wczorajszy przepis. Właściwie niesezonowy bo akurat na to danie sezon jest zawsze. Najważniejsze by pory były w miarę młode i cieniutkie bo długo ich smażyć nie będziemy. 2 porcje 20 minut przygotowania i gotowania/smażenia &nbs...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
Tiramisu i skaramelizowane figi czyli WCZESNO JESIENNA KUCHNIA cz : 1. I o produktach sezonowych słów kilka.
Kalendarzowej jesieni jeszcze nie mamy. W przyrodzie czuć jednak już wyraźne zmiany. Poranki są coraz chłodniejsze nawet do 13-14°C, popołudnia gorące do 29°C bywają, przybywa wokół żółci i czerwieni choć i fioletów nie brakuje. Na straganach r...
Est-Ouest
Desery- Desserts
,
WCZESNA JESIEN
Pierożki ze szpinakiem i ricottą czyli LETNIA KUCHNIA ANTOSIA cz. 17 czyli co zrobić by dziecko pokochało szpinak !
Od dwóch wieczorów kucharzę z moim synkiem. Jest to dla mnie niezwykłe święto bo mój syn przez 10 lat swojego życia od kuchni stronił i na wszelkie sposoby jej unikał choć zdarzało mu się wyjątkowo do niej zajrzeć. Gdy był malutki tak od 2 do...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Makarony- Pâtes
Kurczak po baskijsku czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 16 z Kraju Basków
Ciągnę dziś na moim blogu Niania w Paryżu fotograficzną opowieść wakacyjna z kraju Basków…http://nianiawparyzu.blogspot.fr/2015/08/z-kraju-baskow-opowiesc-wakacyjna-cz.htmlbo na moim stole dzisiaj kurczak po baskijsku! Kuchnia Basków ...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
LATO/ETE
Sałatka z pieczonych warzyw czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 15
Nie było mnie długo na blogach. Po pobycie w Alpach, którego opis nie został zakończony był dwu tygodniowy pobyt mojej mamy i jej siostry u nas w Bordeaux: zwiedzanie, wyjazdy, plaże… nie miałam czasu pisać. Teraz w końcu ogarnęlam dom i...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Salatki- Salades
Papryka faszerowana na sposób grecki czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 14
Nic dodać nic ująć…Przygotowanie 40 minutPieczenie od 1 do 1,5 h4 porcje4 czerwone papryki¾ szklanki okrągłego ryżu jak do risotta150 g sera Feta albo i 200 g bo dobry!2 duże pomidory2 cebule u mnie czerwoneGarść orzeszków pin...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Warzywa - Légumes
Semifreddo czyli lody domowe. LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz.13
Jestem właśnie świeżo po kulinarnych doznaniach. Nie dość, że eskalopka cielęca w kurkach pobudziła moje kubki smakowe to jeszcze ten DESER! i to jaki deser!Nie myślałam, że wyjdzie tak wspaniale, ale okazał się mega prosty, dość sz...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Desery - Desserts
Pomidory faszerowane kaszą quinoa czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 12 i MENU na nadchodzący tydzień.
Tydzień dość specyficzny bo już w czwartek rano wyjeżdżamy na wakacje kierunek Auvergne i jej wygasłe wulkany na pierwsze dwa dni następnie 2 tygodnie w Alpach po francuskiej i po szwajcarskiej stronie. MENU jest więc do czwartku.Sobota 11 ...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Warzywa - Légumes
Spaghetti z cukiniowym pesto czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 11
To wersja pesto dla dbających o linię bo zamiast szklaneczki oliwy są w tym sosie tylko 2 łyżki. Spora ilość cukini pozwala na zwiększenie naszej konsmpcji warzyw a to jest zawsze ważne w każdej porze roku. 2 porcje 30 minut 250 ...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Makarony- Pâtes
Tian prowansalski czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz.10
Tian to zwykłe prostokątne bądź kwadratowe naczynie gliniane używane do zapiekania różnych dań w Prowansji. Rozszerzając znaczenie tego słowa to nazwa tego oto warzywnego dania zapiekanego w owym naczyniu. To danie złożone z długo pieczonych warz...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Warzywa - Légumes
Escabèche z kurczaka czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 9
Escabèche w języku francuskim oznacza marynatę zrobioną z octu/wina i z oliwy. Słowo pochodzi z języka katalońskiego. Escabèche nie ma odowiednika w języku polskim, gdyż jest w polskiej tradycyjnej kuchni nieznane. Escabèche z ryb lub z mięsa...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
LATO/ETE
Coca czyli tarta czarnych-stóp oraz kilka słów o papryce. LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz.8
Papryka jest typowo letnim warzywem choć dostępna jest przez cały rok, ta szklarniowa, to jednak najsmaczniejsza jest ta z gruntu z południa Hiszpani, Francji czy Włoch. Zielona papryka to ta najmniej dojrzała z wyraźną gorczyką. Dojrzała zamienia swoj...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Tarty slone
Lawendowo-morelowe clafoutis oraz MENU na ten tydzień czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 7
Nie wiem jak wy ale my tutaj we Francji, ledwo dyszymy od tego gorąca! Mój syni jego koledzy ciężko znoszą tournée po Alzacji bo panują tam niemiłosierne upały. W Bordeauxchoc to po drugiej stronie kraju jest podobnie. Ja mam tylko...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
LATO/ETE
Sałatka z łososia z aïoli czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 6
Pyszna sałatka, gotowa w 30 minut! To był nasz dzisiejszy obiad. Co prawda to moje prowansalskie aïloli jest oszukane bo ja nie mogę robić sosu na 2 osoby z 20 cl oliwy z oliwek – tyle trzeba jej użyć by z jednego żółtka powstał ten prow...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Ryby - Poissons
,
Salatki- Salades
Okoń morski w migdałowej panierce oraz klasyczna Ratatouille czyli LETNIA KUCHNIA Agnieszki cz. 5
Bardziej letnio nie może być! W tym daniu zawiera się kwintesencja francuskiego lata szczególnie tego z wybrzeży Morza Środziemnego i z Prowansji. Letnie warzywa, zioła, oliwa z oliwek, ryby świeże nie z hodowli a z połowu, panierka ze ś...
Est-Ouest
LATO/ETE
,
Ryby - Poissons
Zdrowe odżywianie ? A co to takiego… ?
Każdy i czytał i słyszał już zapewne wiele o tzw: zdrowym odżywianiu, zbilansowanej diecie i pewnie też o setkach różnych, mniej lub bardziej szkodliwych diet, mających naprawić czasem całe lata zupełnie niezdrowego odżywiania. Niezdro...
Est-Ouest
Refleksje
←
Poprzednia
18
19
20
21
22
Następna
→