Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Est-Ouest
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
370
Kategorie
41
Zupa krem z selera z plamiakiem ( haddock)
Goscila na naszej wczorajszej kolacji a poniewaz jest pyszna to dziele sie przepisem.4 porcjePrzygotowanie 40 minut1 duza bulwa selera250 g ziemniakow1 jablko0,5 l bulionu z warzyw0,5 l mleka200 g wedzonego plamiakaSeler obieramy, kroimy w kostke i got...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Zupy - Soupes
Pets de la nonne czyli pierdniecia zakonnicy. Francuska specjalnosc!
Takie szybkie paczki z ciasta ptysiowego, ktore uwielbiaja Francuzi. A ze nazywaja sie jak nazywaja czyli "baki tudziez pierdniecia zakonnicy" to hm... specyfika francuska w pelnej krasie. Nie zmienia to faktu, ze sa pyszne!4 porcjePrzygotowanie 15 min...
Est-Ouest
ZIMA/HIVER
,
Desery - Desserts
KOUGLOF czyli babka z Alzacji
Pomimo choroby i tony lekow, upieklam dzisiaj alzacka babke dla mojej rodzinki!Pierwsze wzmianki o tym ciescie pochodza z XIX wieku. Nazwa kougelhopf oznacza wysoka forme na babke z dziura posrodku. Najslynniejsze formy sa recznie malowane i kami...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
ZIMA/HIVER
Niedziela radosci-GAUDETE z adwentowymi ciasteczkami.
Po pieknej mszy w Antka szkole i zapaleniu trzeciej juz adwentowej swiecy na naszym i koscielnym wiencu... czas na popoludnie z ciasteczkami i z pianinem. Bede grac i bedziemy spiewac koledy bo wycwiczyc sie trzeba choc to moje granie juz gorsze niz st...
Est-Ouest
Boze narodzenie - Noël
Tegoroczne pierniczkowanie.
przepis od mojej bratowej...
Est-Ouest
Boze narodzenie - Noël
Miodownik z ziarnem tonka
Przepis z najnowszego numeru Twojego stylu... znakomicie sie sprawidzl choc w zurnalu przepis byl niedokladny ale poradzilam sobie i bardzo mi to ciasto smakuje.8 porcjiPrzygotowanie 20 minutPieczenie 45 minut150 g miodu lipowego6 jajek80 g mlecz...
Est-Ouest
Ciasta - Gâteaux
,
Boze narodzenie - Noël
Poledwica wieprzowa z pasternakiem i z jablkami
Fajne, cieple i szybkie danie.6 porcjiPrzygotowanie 20 minutDuszenie 1 h1,2 kg poledwicy wieprzowej pokrojonej na grubsze plastry3 korzenie pasternaku2 jablka100 ml soku jablkowego4 lyzki syropu kolonowego300 ml bulionu z warzywlyzka maki2 szalotkizabe...
Est-Ouest
Mieso-Viandes
,
ZIMA/HIVER
Sernik dyniowy.
Takie mrugniecie okiem do przyjaciol zza oceanu bo dopiero co swietowali Dzien Dziekczynienia a tam dynia odgrywa zasadnicza role.Ja dzisiaj upieklam, na szybko troche, sernik z dynia - potimarron. I musze wam powiedziec, ze jest pyszny i dosc sz...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Ciasta - Gâteaux
Risotto z pieczona dynia, mascarpone i feta... gdy Italia spotyka sie z Grecja i z jesienia!
Powstaje cudowne, wysublimowane, piekne danie!4 porcjePrzygotowanie 10 minutPieczenie i gotowanie 25 minut1 mala dynia okolo 500 g miazszu u mnie Butternut1 cebulaszklanka ryzu arborioodrobina wina bialego kuchennegoLitr bulionu z warzywkapsulka ...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Ryz i risotto
25% zachorowan na raka mniej u ludzi spozywajacych zywnosc ekologiczna!
Jak twierdza nasi naukowcy z INSERM potrzebne beda dalsze studia i badania jednak juz dzisiaj mozna powiedziec, ze regularne spozywanie zywnosci ekologicznej zmniejsza zachorowalnosc na raka srednio o 25%.Dokladny opis badan i wyniki pod tym linkiem:ht...
Est-Ouest
Refleksje
Pieczen wieprzowa w mleku czosnkowym.
Mieciutkie i aromatyczne mieso na jesienne chlody!6 porcjiPrzygotowanie 10 minutDuszenie- w szybkowarze 1 h, w garnku 2 h.800 g pieczeni wieprzowej: schab, od szynki...dura glowka czosnku podzielona na zabki ale nie obrane!0,5 l mleka2 liste laurowe1 d...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Mieso-Viandes
Sezon na zupy cd. ... Krem z kalafiora, chrupiace paluszki z ziolami i z serem.
4 porcjePrzygotowanie 20 minutGotowanie i pieczenie 30 minut1 cebula1 kalafior150 ml mleka kokosowegolyzeczka currybulion z warzyw (kostka albo galaretka albo domowy)pieprz200 g ciasta na pizzegars startego sera emmentalerziarenka kminku, oregano, bazy...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
ZIMA/HIVER
,
Zupy - Soupes
Crumble z gruszek i czekolady.
Przepyszny, jesienny deser... polaczenie gruszek z gorzka czekolada zawsze sie sprawdza a jesli posypiemy calosc crumble z maki kasztanowej to... powstaje poezja! choc mozna tez zrobic crumble ze zwyklej maki... kasztanowa jest jednak lepsza!Przygotowa...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Desery - Desserts
Fish Pie czyli zapiekanka z ryb w angielskim stylu.
Posluzy nam na dwa obiady. Cudowny smak, nietypowe polaczenia, jak dla nas nietypowe... 3 gatunki ryb: pstrag, czarniak i plamiak, ten ostatni wędzony, por, grzyby i purée z ziemniakow. Mozna oczywiscie uzyc innych gatunkow ryb.Przygotowanie 45 m...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
Ryby - Poissons
,
Kuchnia brytyjska
Sezon na zupy cd... Krem z pora z ziolowa bita smietana
4 porcjePrzygotowanie 10 minutGotowanie 30 minut2 szalotki2 pory250 g ziemniakowlyzka curry30 g maslasol, pieprz150 ml kremowki do ubiciabukiet ziol wedlug uznania: szczypiorek, estragon, zielona pietruszka...Obieramy wszystkie wrayzwa i kroimy je na k...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
ZIMA/HIVER
,
Zupy - Soupes
Sezon na zupy cd. - Krem z luskanego grochu z boczkiem i cebula
3-4 porcjePrzygotowanie 10 minutGotowanie 35 minutSzklanka luskanego grochu250 g ziemniakow1 l bulionu drobiowego1 duza cebula200 g drobno pokrojonego boczkuoliwapieprzGroch pluczemy na sicie. Wraz z ziemniakami pokrywamy groch bulionem i gotujemy okol...
Est-Ouest
JESIEN/AUTOMNE
,
ZIMA/HIVER
,
Zupy - Soupes
1
2
3
Następna
→