Czasem trzeba obiad przygotować szybko, czasem nawet bardzo szybko. W takich momentach najlepiej, moim zdaniem, spisują się wszelkie makarony, sosy typu pesto, pomidorowe, śmietanowe... Dziś przepis na właśnie taki szybki i smaczny makaron tagliatelle z sosem pomidorowo-selerowym, który podejrzałam na
qchennych-inspiracjach.
Co potrzeba:- 2 łodyżki selera naciowego
- puszka pomidorów krojonych
- 6 pomidorów suszonych w oliwie
- ząbek czosnku
- ostra i słodka papryka do smaku
- sól, pieprz, cukier
- kilka gniazdek tagliatelle (polecam razową wersję)
Jak zrobić:
Seler kroimy cienko i dość drobno, to samo robimy z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Na głęboką patelnię wylewamy łyżkę oliwy z pomidorów suszonych, a gdy odpowiednio się nagrzeje wrzucamy najpierw seler i czekamy aż się ładnie zeszkli. Później dorzucamy czosnek i pomidory suszone. Gdy całość będzie ładnie zeszklona, dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i cukrem, jeśli sos jest kwaśny. Dla odważnych polecam dodać do sosu również chilli lub jakąś inną ostrą przyprawę, bo moim zdaniem bez tego dodatku sos jest dość obojętny. Czekamy mieszając od czasu do czasu, aż woda z pomidorów odparuje - całość ma być bardzo gęsta.
W osobnym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej gniazdka. Gotujemy makaron al dente, odsączamy go i wrzucamy do przygotowanego wcześniej sosu. Mieszamy, chwilę odczekujemy, aż makaron wchłonie ewentualne resztki płynów i rozdzielamy na porcje.
Smacznego!