Wymieszać śmietanę, żółtka, bulion mięsny, białe wino i powoli podgrzać. Ubijać do powstania piany, uważając, żeby żółtka się nie ścięły (zupa nie powinna wrzeć). Jak tylko zupa się spieni doprawić gałką muszkatołową, cynamonem i solą. Kromki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzuć kawałki chleba i podsmażyć na złoty kolor. Posypać cynamonem i natychmiast zdjąć z patelni. Wlać zupę do płytkiej miski, dodać cynamonowe grzanki i podawać od razu.
Zupa cebulowa na czerwonym winieNa dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie...
Kiedy człowieka dopada przeziębienie, długie gotowanie jest ostatnią rzeczą o jakiej się wtedy myśli. Ideałem byłoby gdyby ktoś przygotował wtedy kichającemu i zmęczonemu człowiekowi wielki gar rosołu z dużą dawką makaronu. Na marginesie, ja nie wiem c...
UdostępnijWybaczcie moją chwilową nieobecność tutaj. Obiecywałam, że teraz już będzie systematycznie, ale ciągle coś W dodatku odkąd zamieszkałam pod lasem odkryłam w sobie zapał do grzybobrania, a że sezon w pełni to sami wiecie, rozumiecieCont...
Racja żywnościowa Państwowej Straży Pożarnej to zestaw 3 indywidualnych posiłków przeznaczonych do użycia podczas akcji Straży Pożarnej. Racje przeznaczone dla Straży są bardzo rzadkie na świecie (szczerze mówiąc nie słyszałem o innych poza polskimi i ...
Cóż za piękną śnieżną wiosnę mamy, hihi....hi...Ale w weekend już ma być pięknie, a ja jadę odwiedzić siostrę w Warszawie, odremontować jej mieszkanie. Oby znalazł się czas na wypad do jakiejś vegan miejscówki, no chociaż na burgerka małego...:)No dops...