Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem, oczywiście zapiekana.
Wbrew pozorom z tym daniem nie ma dużo roboty. Idealnie sprawdza się, kiedy gotuję rosół albo inną zupę. Po oczyszczeniu kurczakowego korpusu mamy całkiem dużo mięsa, z którym czasami nie ma co zrobić.
W ten sposób smacznie wykorzystasz 100% kurczaka.
Składniki:
kawałki gotowanego kurczaka, około 100-150g
3 czerwone papryki
2/3 szklanki ryżu
1 czerwona cebula
1 łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
1/2 szklanki soku owocowego
1/2 szklanki soku pomidorowego
ser typu parmezan
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ryż
2. Cebulę posiekaj i usmaż na patelni na oliwie z oliwek, dodaj oregano i po chwili mąkę, wymieszaj
3. Dodaj sok owocowy i pomidorowy, gotuj 5 minut
4. Wymieszaj w misce ugotowany ryż, kurczaka i sos. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem
5. Piecz w piekarniku 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem
6. Dodaj na wierzch papryki starty ser i z powrotem włóż do piekarnika na 15 minut