Składniki:
1 porcja:
100 g makaronu tagliatelle, u mnie dwukolorowy
80 g szynki parmeńskiej
30 ml wody spod ugotowanego makaronu
skórka starta z połowy małej pomarańczy
sok z połowy małej pomarańczy
60 ml śmietanki 30%, lub ewentualnie 18%
2 łyżki płatków migdałów
50 g tartego parmezanu
pieprz do smaku
1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. Odlej 30 ml wody spod ugotowanego makaronu do szklanki.
2. Do rondelka wlej śmietankę, wodę spod gotującego się makaronu, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy, wymieszaj i zagotuj. Gdy już to zrobisz, dodaj do rondelka makaron i gotując jeszcze przez około minutę doprowadź do wymieszania makaronu z sosem.
3. Na rozgrzanej patelni przysmaż podzieloną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską (na średnim ogniu), zajmie to około 30 sekund. Dodaj szynkę do rondelka z makaronem i wymieszaj.
4. Do rondelka wsyp połowę parmezanu i wymieszaj. Dopraw pieprzem.
5. Na rozgrzanej patelni przyrumień płatki migdałów. Posyp makaron resztą parmezanu i płatkami migdałów.