W tym roku po raz pierwszy kupiłam i zastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :)
 |
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim |
Składniki:pół opakowania makaronu tagliatelle
mały kawałek dyni
kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano
kilka plasterków sera koziego
cebula
szklanka mleka
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
gałka muszkatołowa
bazylia
sól, pieprz
 |
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim |
Wykonanie:Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie w garnku lub na szerokiej patelni (do której docelowo zmieści się całe danie).
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo mleko i dusimy 15 minut do miękkości.
Kroimy szynkę na większe kawałki i dodajemy do dyni.
Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany al dente odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu.
Wrzucamy makaron do sosu i podlewamy wodą z makaronu wedle uznania dla rozcieńczenia.
Wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser kozi i posypujemy bazylią. Chwilkę podgrzewamy całość i podajemy na talerze.
Ja dla ładniejszego efektu wizualnego (do zdjęć) nałożyłam makaron na talerz a na środek dałam warzywa w sosie :)
Smacznego :)
 |
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim |
