Składniki:
2 porcje:
100 g makaronu
1 łyżka oliwy z oliwek, ewentualnie trochę więcej
1 ząbek czosnku
50 g orzechów włoskich (1,5 garści)
80 g szynki parmeńskiej lub innej wędzonej (6-8 plasterków)
400 g różyczek brokuła, czyli jeden brokuł
80-100 g gorgonzoli
sól, pieprz do smaku
1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
2. Ugotuj różyczki brokuła w osolonej wodzie. Uważaj, żeby nie był zbyt miękki (ja gotowałam 3-4 minuty).
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy (na średnim ogniu), dodaj pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku i orzechy włoskie (połówki lub ćwiartki). Po chwili podsmażania dodaj szynkę parmeńską podzieloną na mniejsze kawałki. Następnie dodaj makaron i brokuły i mieszając, podsmażaj jeszcze minutę. Jeśli na patelni jest zbyt sucho, podlej oliwą lub dodaj łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem (uważaj na sól, bo gorgonzola i szynka parmeńska są dość słone!).
4. Po przełożeniu makaronu na talerz, dodaj pokrojoną na kawałki gorgonzolę.