Moja propozycja obiadowa z ziemniaków mięsa mielonego i cukinii na pewno nie do jedzenie codziennie ze względu na dużą wartość kaloryczną ale od wielkiego dzwonu warto...
Składniki: 1 tradycyjnej wielkości tortownica
500 g mięsa mielonego
500 g ziemniaków
przyprawa do mięsa mielonego
1 duża cukinia lub dwie małe
1 mała cebulka
1 kieliszek czerwonego wina
mała puszka fasoli czerwonej
papryka
bazylia
500 ml.przecier pomidorowy bez cukru
2 ząbki czosnku
2 szklanki mleka tj. 1/2 l
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
sól,pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obieramy kroimy w grube plastry około 1 cm.
Cukinie kroimy w plastry. podsmażymy z obu stron.
Na patelnię wlewamy 1 łyzke oleju oraz dodajemy drobno posiekany czosnek oraz cebulę, chwile podsmażamy, następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawy i widelcem rozgniatamy na drobne kawałki...smażymy az mięso będzie lekko podsmażone..wlewamy wino i redukujemy. około 5 min. wlewamy przecier pomidorowy i pokrojona w drobna kostkę paprykę. smażymy pod przykryciem około 10 min. dodajemy świeża bazylie na koniec smażenia.
Na patelni z grubym dnem lub małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy az sie lekko zarumieni , następnie wlewamy mleko i smażymy
ciągle mieszając na najmniejszej mocy palnika. aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku
1.Układamy ziemniaki na dnie tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
2.Polewamy 1/3 sosu beszamelowego.
3.Następnie przekładamy nasze mięso mielone
4. układamy cukinię
5. Polewamy całość sosem beszamelowym
6. ja dodatkowo posypałam serem feta
Pieczemy około 45- 60min. w tem. 180 st
Zapiekanka jest gotowa wtedy gdy ziemniaki będą miękkie proponuje zaopatrzyć się w patyczek do szaszłyków by sprawdzać pod koniec pieczenia twardość ziemniaków.