Cześć Wszystkim! :)
Wracam po urlopie, było smacznie i pięknie, a kolejny już za rok! :) W niedalekiej przyszłości wyczekujcie notki z Chorwacji, gdzie spędziłam kilka dni, a tymczasem zapraszam na smaczne i lekkie pieczarki w sosie sojowym.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę tymianku i rozmarynu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- parmezan do posypania na wierzch
1. Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i przekładamy do większej miski.
2. Czosnek, przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy w szklance. W tak przygotowanej zalewie dokładnie obtaczamy pieczarki.
3. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Na wierzch posypujemy startym parmezanem.
4. Pieczarki wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut, aż będą miękkie.
Tak przygotowane pieczarki stanowią doskonały dodatek do dania, lub tak jak w tym przypadku mogą zastąpić mięso do obiadu :)
SMACZNEGO! :)