Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na makaron z kurczakiem i orzechami nerkowca. Makaron możecie przygotować zarówno w wersji lekkiej na bazie jogurtu naturalnego, jak i w wersji cięższej z dodatkiem śmietany.

Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:
- ulubiony makaron
- 1 pierś z kurczaka
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%/30%
- 4 łyżki orzechów nerkowca
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- szczyptę gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Mięso oczyszczamy z błon, a następnie płuczemy, osuszamy, kroimy w niewielką kosteczkę i oprószamy przyprawami (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez 7 min.
4. Jogurt/śmietanę łączymy z parmezanem i dodajemy do kurczaka. Całość smażymy jeszcze przez 5 min.
5. Jako ostatnie na patelni lądują orzechy nerkowca oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, ewentualnie solą i pieprzem i gotowe.
UWAGA: Jeśli tak jak ja użyjecie jogurtu naturalnego większość sosu wyparuje z patelni. Aby uzyskać kremowy sos, która zagęści danie należy użyć słodkiej śmietany.
SMACZNEGO! :)