Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą.

Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 3 papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 8 filecików anchois
- pół łyżeczki bazylii
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
1. Bakłażan oraz paprykę myjemy, a następnie w całości przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie warzywa kilkukrotnie przewracamy, aby równomiernie się przypiekły.
2. 20 minut przed końcem pieczenia dokładamy pomidorki koktajlowe oraz czosnek w łupince.
3. Upieczone do miękkości warzywa odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pomidorki kroimy na pół, czosnek wyciskamy z łupinek, paprykę obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Tak samo postępujemy z bakłażanem, zwracając szczególną uwagę na dokładne oddzielenie nasion, aby nie przeniosły do naszej sałatki goryczy.
4. Anchois dodajemy w całości. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy.
Sałatkę można podawać na zimno lub tak jak ja na ciepło. W przypadku obierania jeszcze gorących warzyw uważajcie jednak, aby się nie poparzyć!
SMACZNEGO! :)