Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na moją ulubioną carbonarę tym razem z dodatkiem zielonych szparagów.
Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:
- porcje makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
- 5 zielonych szparagów
- 150 g wędzonego boczku
- 2 żółtka i 1 białko z jajek
- szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml)
- dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano
- dodatkowo tarty parmezan na wierzch
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Boczek smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, do zrumienienia (ok. 5-7 minut).
3. W tym czasie obieramy szparagi do połowy ich wysokości i odcinamy twardą końcówkę. Następnie płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (główek szparagów nie ścieramy, dodajemy je w całości).
4. Następnie w dużej misce roztrzepujemy żółtka z białkiem, przyprawami i parmezanem.
5. Do usmażonego boczku dodajemy starte szparagi oraz ich główki i całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
6. Po tym czasie na patelnię dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu oraz odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy, aby makaron nasiąknął aromatem boczku, a następnie wszystko przekładamy do miski z masą jajeczna i parmezanem.
7. Makaron dokładnie mieszamy i podajemy posypany odrobiną tartego parmezanu.
SMACZNEGO! :)