Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na makaron w stylu azjatyckim z dodatkiem papryki, marchewki oraz pędów bambusa. Używając pędów ze słoika lub z puszki nie przestraszcie się ich sfermentowanego "zapachu". Jest on zupełnie normalny, aby się go pozbyć wystarczy pędy bambusa dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować:
- porcję makaronu ryżowego
- 1 czerwoną paprykę
- 1 marchewkę
- kilka pędów bambusa ze słoika
- 1 ostrą papryczkę (ja użyłam żółtej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę miodu
- 1 łyżkę sosu ostrygowego
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki wody
- czarny sezam
- sól do smaku
- 1 łyżkę oleju sezamowego
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + olej sezamowy) podsmażamy przez minutę przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną ostrą papryczkę.
3. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę i smażymy przez 5 minut.
4. Kolejno dodajemy podłużne plastry marchewki (marchew pokroiłam za pomocą obieraczki do warzyw) i ponownie smażymy przez 5 minut.
5. Jako ostatnie na patelni lądują opłukane i odcedzone pędy bambusa razem z miodem, sosem ostrygowym i sokiem z cytryny. Całość smażymy przez następnie 10 minut.
6. W międzyczasie dolewamy pół szklanki wody.
7. Gdy wszystkie warzywa są już usmażone/miękkie, dodajemy odcedzony makaron i mieszamy, aby smaki dobrze się połączyły.
8. Gotowe danie posypujemy czarnym sezamem.
SMACZNEGO! :)